Vollegrond

Nieuws

Tripsgevoeligheid herfstprei op een rij

Krypton is voor de vroege herfstteelt het meest groeikrachtige preiras, maar dat gaat hand in hand met een aanzienlijke gevoeligheid voor trips. Daar tegenover staan rassen die minder gevoelig zijn, inventariseerden Belgische onderzoekers.

De afgelopen (warme) jaren is de gevoeligheid voor trips een steeds belangrijker item. Dat bleek ook weer in een proef met 12 voor de vroege herfstteelt geschikte preirassen, die afgelopen jaar was opgezet op drie onderzoekslocaties in Vlaanderen (Inagro – Rumbeke-Beitem, PCG – Kruishoutem, en Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) – Sint-Katelijne-Waver).

Hoge tripsdruk

Bij Inagro was de tripsdruk dusdanig hoog dat slechts 11% van de prei voldeed aan de kwaliteitsnorm voor Flandria. Op de twee andere proefplekken voldeed 79% (Inagro) en 100 % aan de Flandrianorm.

Bevindingen

In diverse andere proeven is meer specifiek gekeken naar de gevoeligheid voor trips bij herfstpreirassen en naar de gevoeligheid voor papiervlekken en voor roest. De bevindingen zijn samengevat in het de onderstaande tabel (bron: Proeftuinnieuws december 2019).

Ras Trips Roest Papiervlekken
Autora - -- + / -
Batter + (1) (1) (1)
Cherokee + + +
Chiefton + (1) (1) (1)
Isadora + / - + / - -
Kipstar + / - + -
Krypton - + / - +
Likestar + + / - +
Make-Power - - +
Nunton + ++ ++
Poulton + + ++
Skater + / - ++ +
Stromboli - + / - -
SV3225ZL + / - + +

++ zeer sterk, -- zeer vatbaar, (1) Onvoldoende gegevens beschikbaar

Of registreer je om te kunnen reageren.