Vollegrond

Nieuws

Mooie prijsvorming Spaanse ijsbergsla in Duitsland

Spaanse ijsbergsla bracht vorige week op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld 96 cent per stuk op, volgend op een piek in de weken ervoor (weken 2 en 3). Toe liep de prijs op € 1.

Wellicht hing die hogere prijs in weken 2 en 3 samen met de stemming vanwege het toen ongunstige weer in het oosten van Spanje. In de weken daarvoor, vanaf de tweede helft van november, lag de prijsvorming consequent enkele tientallen centen lager. Alleen in de eerste 2 weken van november 2019 lag de Duitse groothandelsprijs boven of op of het huidige niveau (week 45 met € 1,38 per bol, week 46 met 88 cent per bol).

Aanbod blijft achter

De oplopende prijstendens van de afgelopen weken is volgens het meest recente marktbericht van het Duitse ministerie van Landbouw (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung, BLE) te wijten aan een ruime belangstelling voor het Spaanse product, bij een achterblijvend aanbod.

Prijsverschil

De genoemde middenprijs van 96 cent in week 3 is de samenvatting van de prijsvorming op de groothandelsmarkten in Berlijn, München, Keulen, Hamburg en Frankfurt. Inzoomend op die verschillende handelsplaatsen is te zien dat de prijsvorming in week 3 varieerde van gemiddeld € 1,10 (Keulen) tot 92 cent in München, met een aanzienlijke prijsspreiding in München. Dat laatste is volgens BLE het gevolg van een gebrekkige uniformiteit in het aanbod in die week.

Lees ook: Spanje overspoelt de markt met groenten

Of registreer je om te kunnen reageren.