Vollegrond

Nieuws

Goede producties bataatrassen in 2019

In het rassenonderzoek bataat op het Belgische proefcentrum PCG haalden een aantal rassen in 2019 goede producties.

In het onderzoek lagen rassen van vier verschillende leveranciers.

Bij de oranje rassen presteerde Orleans opnieuw erg goed. Dat ras haalde een bruto productie van meer dan 60 ton/ha. Orleans is door zijn hoge productie en aantrekkelijk knolvorm in België momenteel het meest geteelde ras, meldt onderzoekster Annelien Tack op de website van CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt). Ze beoordeelde rassen van de Portugese firma Nativaland, het Spaanse Viveros Santana, de Nederlandse firma Biological Youngplants en het Belgische bedrijf Vervit.

Verschillend uitgangsmateriaal

Alle rassen werden aangeplant als slips om de uniformiteit en vorm van de knollen goed te kunnen vergelijken, behalve de rassen van Vervit. Deze firma kiest voor een gewortelde plant als uitgangsmateriaal. De proef werd eind mei geplant en in de week van 30 september geoogst. De resultaten van de sortering volgen nog.

Alle rassen werden aangeplant als slips om de uniformiteit en vorm van de knollen goed te kunnen vergelijken, behalve de rassen van Vervit. - Foto: Peter Roek
Alle rassen werden aangeplant als slips om de uniformiteit en vorm van de knollen goed te kunnen vergelijken, behalve de rassen van Vervit. - Foto: Peter Roek

Resultaten oranje rassen

Naast Orleans voldeed het nieuwe ras Bayou Belle van Nativaland uitstekend met de hoogste productie van 63 ton/ha. De houdbaarheid van dit ras moet nog beoordeeld worden. Bellevue haalde een productie van 55 ton/ha. Hoewel Beauregard niet de topproducties haalt van de genoemde rassen, presteert dit ras al een aantal jaren goed en blijft het populair omdat het een licentievrij ras betreft. De productie van Indosweet, Burgundy en Evangeline lag dit jaar op iets meer dan 40 ton/ha.

Ook Covington lag dit jaar voor de eerste keer in proef. Hoewel het ras erg mooie, uniforme knollen produceerde viel de totale productie tegen. Dat was deels te wijten aan het erg hoge percentage wegval van ruim 20%.

Resultaten wit en paars

Bij de witte rassen blijft Bonita de koploper met een erg hoge productie van 58 ton/ha. Diana en Murasaki halen lagere producties, maar zijn wel aantrekkelijk door hun paarsroze schilkleur. De volledig paarse rassen laten nogal grillige knolvormen zien. Alleen Purple Sakura van Nativaland haalt met ruim 40 ton/ha een goed resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.