Vollegrond

Nieuws

Verdubbeling areaal bataat in België

Dit jaar staat er in België 80 hectare bataat. Dat is bijna een verdubbeling van het areaal ten opzichte van 2018 toen ruim 40 hectare werd geteeld. Het proefcentrum PCG in Kruishoutem ondersteunt de teelt met praktijkonderzoek.

Begin september ging op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) voor de eerste maal een proefveldbezoek door volledig gewijd aan de teelt van bataat. Er kwamen meer dan 40 geïnteresseerden opdagen, meldt vilt.be. Het areaal bataat is in België inmiddels gestegen tot 80 hectare.

Rassen en middelen

Het onderzoek op het PCG bestaat dit jaar uit een uitgebreide rassenproef met 19 rassen met zowel oranje, als wit en paars vruchtvlees. Verder ligt er een middelenscreening met herbiciden waarbij ook wordt gekeken naar de selectiviteit van de middelen ten aanzien van bataat. In een demo vergelijkt het proefcentrum het handmatig planten van ‘slips’ (ongewortelde stekken) met het machinaal planten van gewortelde plugplanten. Ten slotte wordt gekeken naar het effect van stikstofbemesting en het geven van water via irrigatie of met tiksproeiers.

Mechanisatie

Tijdens het proefveldbezoek werd ook een machine getoond om schuine gaten te ponsen op de ruggen voor het handmatig planten van ‘slips’ en een plantmachine om gewortelde plugplanten te planten op ruggen met folie. Ook een machine voor het rooien en een aangepaste aardappelloofklapper met extra snijschijven waren te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.