Vollegrond

Nieuws

Vattenfal test koolteelt onder zonnepanelen

Energieleverancier Vattenfall (voorheen Nuon) onderzoekt de mogelijkheden om akkerbouw te combineren met het opwekken van zonne-energie. Daartoe wil het bedrijf volgend jaar een aantal pilots starten op een oppervlakte van 1 tot 2 hectare.

Traditionele zonneparken zijn in opkomst, maar hebben als nadeel dat de landbouwfunctie verdwijnt. Vattenfall wil daarom met een combinatie de acceptatie voor zonneparken vergroten. Ook het rendement vaart er wel bij; het bedrijf verwacht dat door dubbelfuncties de geldelijke opbrengst van een hectare kan stijgen naar maximaal 160%.

3 technieken testen

In de pilots worden 3 verschillende technieken uitgeprobeerd:

  • zonnepanelen op palen
  • verticaal geplaatste panelen in rijen
  • panelen die meedraaien met de zon en zodoende plaats maken voor machines

Dat gaat in combinatie met een aantal laaggroeiende gewassen als koolsoorten, uien en aardappelen. Het moeten gewassen zijn die met wat minder zonlicht toekunnen.

Consequenties onderzoeken

In de pilot worden de praktische mogelijkheden onderzocht, zoals de consequenties voor de teelt en werkzaamheden voor de akkerbouwer, maar ook het totale economische plaatje. Daartoe werkt Vattenfall aan een concreet businessmodel. Overigens wil het bedrijf tegelijkertijd kijken wat de mogelijkheden zijn voor robotisering van de teelt.

Locaties proefopstellingen nog niet bekend

De locaties voor de proefopstellingen zijn nog niet bekend, maar liggen waarschijnlijk in de buurt van onderzoeksinstellingen waarmee het bedrijf wil samenwerken. Concrete afspraken daartoe zijn nog niet gemaakt. Veel ervaring met combinaties van akkerbouw en zonneparken is er nog niet. Wel zijn in onder andere Duitsland en Frankrijk proeven gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.