Vollegrond

Nieuws

Sparter Cerescon wordt 1-rijige autonome oogstrobot

Cerescon maakte donderdag 5 september op de beurs Interaspa Praxis bekend dat het volgend seizoen een 1-rijige autonome oogstrobot op rupsbanden introduceert. De oogstrobot is een doorontwikkeling op de 3-rijige getrokken Sparter zoals Cerescon die in ontwikkeling heeft.

Het principe van oogstdetectie met watergevoelige sensoren die ondergronds asperges detecteren, de manier van oogsten, de afvoer en verwerking van de asperges en de handling van de folie zullen op de 1-rijigen autonome oogstrobot precies hetzelfde zijn als op de laatste versie van de 3-rijige getrokken Sparter. Het verschil is dat hij 1-rijig is, van 2 rupsbanden is voorzien en autonoom door de rijen kan rijden. De machine zal er uiterlijk daarom wel wat anders uit gaan zien. Komend seizoen gebruikt Cerescon nog als testseizoen, in 2021 moeten enkele exemplaren van de 0-serie in de praktijk actief zijn. In een vervolgserie zal de machine € 350.000 gaan kosten.

De 1-rijige autonome oogstrobot van Cerescon zal er ongeveer zo komen uit te zien (Bron: Cerescon).
De 1-rijige autonome oogstrobot van Cerescon zal er ongeveer zo komen uit te zien (Bron: Cerescon).

1 persoon

Bij de autonome oogstrobot is nog een persoon achterop de machine nodig voor het in kisten doen van de geoogste asperges. Tevens kan deze persoon, met behulp van een los stuurpaneel, de robot van de ene naar de andere rij verplaatsen. Op termijn zal ook dit autonoom kunnen, met behulp van gps.

Cerescon zal de autonome Sparter voor het eerst aan het publiek laten zien op de asperge- en aardbeibeurs Expo SE op 20 en 21 november in Karlsruhe.

Of registreer je om te kunnen reageren.