Doorgaan naar artikel

Sluitkooloogster vervangt handarbeid

Dat werkhanden niet als vanzelfsprekend meer beschikbaar zijn, ondervinden sluitkooltelers ten volle. Juist bij de oogst van bewaarkool is dat handwerk hard nodig, want elke kool vraagt een zachte aanpak om beschadiging en problemen in de koelcel te voorkomen. Er wordt dan ook hard gewerkt aan arbeidsbesparende oogstapparatuur die de kool geen geweld aandoet.

Op de deze week gehouden open dagen bij de zaadbedrijven staat bij Bejo (Warmenhuizen) en Syngenta (Wervershoof) de mechanische kooloogst op het programma. Bij Syngenta draait een Asalift die de kool na het afsnijden direct ‘op hoogte’ brengt tot 2,5 meter boven de grond, waarna de kool met vlakke transportbanden tot in de bewaarkist wordt afgelegd. De kisten staan op een meerijdende koolwagen, met een systeem om de kisten tijdens het vullen te kantelen.

  • Oogst van sluitkool met de Asalift. - Foto: Joost Stallen

    Oogst van sluitkool met de Asalift. – Foto: Joost Stallen

  • De bewaarkisten worden bij het vullen gekanteld, in combinatie met de vlakke transportbanden op de oogstmachine heeft kool niets te lijden. - Foto: Joost Stallen

    De bewaarkisten worden bij het vullen gekanteld, in combinatie met de vlakke transportbanden op de oogstmachine heeft kool niets te lijden. – Foto: Joost Stallen

Eisen aan gewas

De kool moet wel uniform zijn en ruim boven de grond staan, Syngenta schuift daarvoor haar nieuwe wittekoolras Toreador naar voren. De rooier, die 23 september pas gereed was, gaat draaien bij teler Jack Wagenaar in Dirkshorn.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin