Vollegrond

Nieuws

Rechter: koper betaalt afgekeurde groente

Het Gerechtshof Amsterdam stelt een teler van rode bieten in het gelijk in een juridische twist over afgekeurde rode bieten.

Een afgekeurde partij rode bieten waren voor rekening van de koper. De rechter oordeelt in hoger beroep dat de partij bij verlading is gezien door de koper, waardoor de transactie ‘free on truck’ en dus voor rekening voor de koper is.

Transport in zeilwagen

Daarmee stelt de rechter dat de slechte kwaliteit van de partij in Polen niet de teler kan worden aangerekend. Aannemelijk is dat de partij schimmelaantasting kreeg door het vervoer in vrachtwagens met zeildoek in plaats van gekoelde aanhangers. De mogelijkheid dat de teler andere bieten heeft verladen dan bij de keuring zijn beoordeeld, wijst de rechter af. Daarvoor zijn geen aanwijzingen.

De zaak draait om de afkeuring van 3 van de 4 vrachtwagens bij de afnemer, een Poolse supermarktketen. Een vijfde vrachtwagen werd geannuleerd.

Factuurbedrag

De koper, een eveneens Nederlands bedrijf, stelt dat de verkoper akkoord ging met de annulering en daarmee bevestigt dat de kwaliteitseisen niet zijn ingevuld. De verkoper stelt deze partij nog voor een hogere prijs te hebben verkocht op de Nederlandse markt. In totaal staat een bedrag van ruim € 10.000 open van de gefactureerde partij. Volgens de rechter moet de factuur worden voldaan en is geen aanleiding voor een tegenvordering met schadevergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.