Vollegrond

Nieuws

Noodweer Spanje vertraagt seizoensovergang groente

Het extreme weer in de teeltregio’s van Valencia tot Almería zal onherroepelijk effect hebben op het Spaanse vollegrondseizoen.

Dat verwachten importeurs. Hoe groot de effecten van de zware regenval en storm van donderdag 12 en vrijdag 13 september is, valt nog niet te zeggen.

Tekst gaat verder onder de tweet

De Nederlandse handel gaat ervan uit dat de jonge aanplant van sla is weggespoeld in de regio’s Murcia en Cartagena. Dat maakt de overgang vanaf week 43 voor sla naar Spaanse teelt in ieder geval krapper. “We zitten nog volop in de Nederlandse teelt en zij zullen het wat langer moeten volhouden”, laat importbedrijf Hillfresh weten. Het is nog te vroeg om economische schade te meten. “Het is wel zeker dat het de handel zal raken. Op percelen heeft soms 30 tot 40 centimeter water gestaan.” Deze percelen worden herplant, zoals bij bleekselderij. Wat het effect is van het noodweer op de broccoli- en bloemkoolteelt, valt niet te zeggen. Vooral broccoli is een kwetsbaar gewas.

Tekst gaat verder onder de tweet

Telers Almería met de schrik vrij

De schade was groter geweest als de regen en storm een maand later in de grotere, zuidelijker gelegen teeltregio’s van Almería waren overgetrokken, stelt handelsbedrijf Frankort & Koning. In Almería viel het extreme weer mee en kwam telers met de schrik vrij. Exportkoepel Coexphal meldt dat glastelers in Almería inderdaad zijn gevrijwaard van grote schade.
Tekst gaat verder onder de tweet

Geen directe prijseffecten

Frankort & Koning wijst erop dat op de Europese daghandel vrijdag 13 september geen echte prijseffecten zijn gezien. Commercieel directeur Leon van den Hombergh: “Er zijn misschien wat tomatenbedrijven getroffen, maar op dit moment raakt het de handel niet.”

Ook voor Hessing Snijderij wordt vanaf oktober omgeschakeld naar Spaans product. Een beeld van de programma’s is er nu nog niet. Het bedrijf laat weten dat het nog te vroeg is om precieze effecten te schatten op volumes en kwaliteit, zo stelt Koos Hessing.

Of registreer je om te kunnen reageren.