Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Delphy gaat effectiviteit driftreductie onderzoeken

Adviesorganisatie Delphy gaat onderzoek doen naar de effectiviteit van driftreducerende technieken.

Opdrachtgever is de Branche Organisatie akkerbouw (BO-akkerbouw). Dat maakte BO-voorzitter Dirk de Lugt bekend op de Spuittechniekdag van Delphy in Lelystad.

Het project duurt 3 jaar en er is een bedrag van € 180.000 mee gemoeid. Het wordt grotendeels gefinancierd door BO Akkerbouw. Fedecom (mechanisatiebedrijven) draagt ook bij.

Effectiviteit

Onderzocht worden met name de bedekking, de indringing en verdeling van spuitvloeistof bij gebruik van driftarme technieken. Naarmate technieken meer driftarm worden, loopt vaak de effectiviteit terug. Dat betekent dat meer middel nodig is voor een zelfde resultaat.
“Belangrijk is dat de wetgeving praktisch uitvoerbaar blijft voor de akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler”, benadrukt De Lugt.

Eén reactie

  • Joost Stallen

    Citaat uit het bericht: 'Naarmate technieken meer driftarm worden, loopt vaak de effectiviteit terug. Dat betekent dat meer middel nodig is voor een zelfde resultaat.'

    Ik denk dat ik het nu helemaal niet meer begrijp. Het ligt voor de hand dat als je gaat spuiten met grove druppels, de bedekking minder wordt. Dat is wat deskundigen en betrokkenen bij spuittechniek al jaren naar voren brengen. Zo ook het argument dat fijnere druppels bijdragen aan een verbetering van de bedekking, en dat die bedekking verder wordt versterkt als die druppels gecombineerd wordt met maatregelen die het wegwaaien van de spuitvloeistof tegengaat. Wegwaaien is immers direct verlies.
    Blijkbaar klopt de bovenstaande redenering dus niet (meer), en is 180.000 euro nodig om uit te vissen hoe het nu wél zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.