Vollegrond

Nieuws

Boetes na prijsafspraken over groenteconserven

Het Nederlandse groenteconservenbedrijf Coroos krijgt een Europese boete van € 13,6 miljoen voor betrokkenheid bij verboden prijsafspraken.

De Franse groep Cecab moet een boete van € 18 miljoen betalen. Bonduelle ontspringt de dans omdat het het bestaan van het kartel heeft verklikt aan de Europese Commissie. Het Franse bedrijf ontloopt daarmee een boete van € 250 miljoen euro.

Dertien jaar afspraken

De drie bedrijven maakten sinds 2000 meer dan dertien jaar ongeoorloofde afspraken over levering van groenteconserven als sperziebonen, doperwten en wortels aan winkeliers en horecabedrijven, maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vrijdag bekend. Ze verdeelden de markten en spraken prijzen af voor heel Europa. Ook coördineerden ze offertes in aanbestedingen en wisselden commercieel gevoelige informatie uit.

“Deze kartels zijn uiteindelijk schadelijk voor de Europese consumenten. Met het besluit van vandaag geven we bedrijven een duidelijk signaal dat kartels niet worden aanvaard”, aldus Vestager.

Boeteverlaging

Het onderzoek begon in 2013. De drie bedrijven zijn akkoord gegaan met de schikking. Onder meer omdat Coroos en Groupe Cecab meewerkten met het onderzoek, werden hun boetes met respectievelijk 25 en 40 procent verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.