Vollegrond

Nieuws

Autonome asperge-oogstrobot AvL Motion praktijkrijp

De 1-rijige autonome oogstrobot van AvL Motion, de AvL Compact S1560, is klaar voor de praktijk. Volgend seizoen zal er een beperkt aantal gaan rijden, zegt directeur Arno van Lankveld.

Bij de versie die gepresenteerd werd op de door Stichting Vollegrond georganiseerde Aspergedemodag in Helden op donderdag 29 augustus vindt de detectie plaats door een speciale sensor die de bovenkant van de rug bekijkt. De sensor ziet de aspergekoppen die net boven de grond komen. Door een speciale sensortechniek ziet de sensor het verschil tussen aspergekoppen en eventueel aanwezige steentjes, vanwege het verschil in reflectie. De asperge wordt op de ingestelde lengte afgesneden en door een meenemer onder de asperge uit de grond gehaald. Daarbij wordt de kop subtiel rechtstandig gehouden.

Werkplateau in plaats van opbouwploeg

Op de plaats van de opbouwploeg in de vorige versie, zit nu een werkplateau. Wie de rug wel wil herstellen, kan het werkplateau (een keer) vervangen door een opbouwploeg. De oogstcapaciteit van de machine met opbouwploeg is wel lager, omdat er minder plaats is om vol fust weg te zetten. Maar volgens Van Lankveld is herstellen van de rug na het steken niet nodig – alleen bij heel droge grond – omdat de oogstmodules de rug goed in takt laten.

Bij het vervangen van het werkplateau voor een opbouwploeg moeten 3 snelwisselslangen worden losgekoppeld en ook de 3 snelkoppelingen waarmee het werkplateau aan de machine hangt. Met een heftruck is het werkplateau vervolgens er vanaf te halen en dan kan de opbouwploeg worden aangekoppeld.


 • De folie wordt aan de voorkant gelicht en gaat via diabolorollen en een glijgoot langs de machine naar achteren toe. - Foto's: Stan Verstegen

  De folie wordt aan de voorkant gelicht en gaat via diabolorollen en een glijgoot langs de machine naar achteren toe. - Foto's: Stan Verstegen

 • Achterop deze machine is een werktableau geplaatst. Desgewenst kan dat vervangen worden door een opbouwploeg.

  Achterop deze machine is een werktableau geplaatst. Desgewenst kan dat vervangen worden door een opbouwploeg.

 • Een inkijkje met 4 oogstmodules op een rij. De asperges komen tegen de verticale plaatjes en worden zo naar de blauwe aflegband geleid. Die draait in tegengestelde richting aan de rijrichting.

  Een inkijkje met 4 oogstmodules op een rij. De asperges komen tegen de verticale plaatjes en worden zo naar de blauwe aflegband geleid. Die draait in tegengestelde richting aan de rijrichting.

 • De machine loopt op rupsbanden.

  De machine loopt op rupsbanden.

 • Een inkijkje richting de achterkant van de machine.

  Een inkijkje richting de achterkant van de machine.

Folie langs de machine

De gepresenteerde versie op rupsbanden heeft een 4-cilinder motor, de vorige was een 3-cilinder. Verder loopt de opgetilde folie langs de zijkant van de machine naar achteren waar die wordt teruggelegd. Van het omleggen van de folie naar een naastgelegen rug is dus geen sprake meer. Daarom kan bij het oogsten gekozen worden om rond te rijden waardoor het wisselen van rij sneller verloopt.

Flinke arbeidsbesparing

De maximum snelheid is 3,6 km/uur. Bij deze rijsnelheid vraagt het afleggen op de in tegenstelling aan de rijrichting lopende dichte band nog verbetering; bij lagere snelheden wordt 80% tot 90% goed afgelegd. Via een elevator gaan de asperges naar het werktableau. Omdat bij de oogstmethode weinig zand wordt meegestoken, vormt dat bij het afleggen en opvoeren geen probleem. Het aantal oogstmodules is variabel tussen 8 en 16. Van Lankveld spreekt van een geschatte arbeidsbesparing ten opzichte van handoogst tot zelfs 83%.

Samenwerkingsverband Coenders

Omdat het nog een prototype betreft, is de prijs van de machine, als die in serie gemaakt gaat worden, nog niet bekend. AvL Motion is met machinebouwer Coenders uit Lottum een samenwerkingsverband aangegaan voor het verder ontwikkelen, bouwen en verkopen van de machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.