Vollegrond

Nieuws

Markt: Witlofprijzen met vallen en opstaan omhoog

Sinds half juli laat de trend in de prijsvorming bij witlof een opgaande lijn zien.

Een periode van mindere prijsvorming startte op 21 juni met een prijs van 63 cent per kilo voor Kort Grof bij BelOrta en 52 cent bij ZON fruit & vegetables. Tot 19 juli zit het prijsniveau in Nederland en België tussen 32 en 65 cent en die periode werd 19 juli afgesloten met een prijs van rond 50 cent. Daarna was er een stijgende prijstrend, wel met (flinke) dalen, maar ook weer met pieken.

Geen standvastigheid

Zo zien we op BelOrta op 5 augustus een piek van € 1,76. Op 11 en 12 augustus is het prijsniveau gedaald naar zo’n 70 cent en dan volgt weer een stijging tot € 1,68 op 14 augustus.

Bij ZON ligt de piek op 6 augustus met een prijs van € 1,25, dan het dal op 8 augustus met 55 cent en weer de stijging naar € 1,33 op 13 augustus. Van een standvastige prijsvorming is daarmee geen sprake.

Voorgaande jaren

In vergelijking met de voorgaande twee jaren ligt het prijsniveau sinds 21 juli tot half augustus op dat van 2017. Toen was de prijsvorming van begin augustus tot eind september wel redelijk standvastig met prijzen tussen € 0,80 en € 1,29.

In 2018 daarentegen waren de prijzen in juli slecht met prijzen tussen € 0,25 en € 0,36 om daarna als een komeet omhoog te schieten tot boven € 2,50 eind augustus.

Helaas was dat van korte duur, want zo snel als de prijs steeg, zakte die ook weer tot € 0,40 op 20 september. Daarna blijft het prijsbeeld nogal wisselend. Bekijk de grafiek in de prijsmodule.

Stabielere prijsvorming

Gezien de in Europees verband krapte aan bloemkool, broccoli en spruitkool – en met de huidige weersvoorspellingen van voorlopig niet al te warm weer – is het voorstelbaar dat de vraag naar een groente als witlof daarvan profiteert.

Verder zijn de producties op dit moment niet overdreven groot, omdat de wortels van vorig jaar aan de rijpe kant waren. Dat alles bij elkaar voedt de verwachting dat de prijsvorming in de komende periode wat stabieler zal worden en zich op een goed niveau zal handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.