Vollegrond

Nieuws

Kortstondige piek courgetteprijzen

Rond half augustus was er sprake van een kortstondige piek in de prijs van courgette. Met het oplopen van de temperaturen daalden de prijzen tot een niveau van 10 cent op 28 augustus bij ZON fruit & vegtables, BelOrta en REO Veiling. De verwachting is dat de prijzen weer omhoog zullen gaan.

De prijspiek viel op 16 augustus met prijzen van 30 (REO), 37 (BelOrta) en 47 cent (ZON) voor de sortering X14. De eind juli verwachte lijn van stijgende prijzen tot half augustus en daarna weer een dalende trend, zijn daarmee bewaarheid geworden.

Weer oplopende prijstrend

In 2017 liepen de prijzen in de eerste week van september stevig op naar een niveau van rond 80 cent, vorig jaar liepen de prijzen in september weliswaar ook op, maar aan het einde van de maand was het prijsniveau nog net geen 30 cent. Nu de hittegolf achter de rug is en de temperaturen blijven steken op een normaal niveau voor de tijd van het jaar, is de verwachting dat de prijzen ook dit jaar weer zullen oplopen, naar een niveau dat in ieder geval de kostprijs weer overstijgt.

Gele courgette

Het prijsverloop van gele courgette van onder glas loopt niet parallel aan die van groene uit de vollegrond. Bij gele courgette was rond 7 augustus een prijspiek te zien, met een prijs van 97 cent bij The Greenery voor de sortering X14 en bij BelOrta op 8 augustus met € 1,15. Op 28 augustus werd bij The Greenery 34 cent genoteerd en bij BelOrta op 27 augustus 67 cent. Gezien het prijsbeeld van de afgelopen 2 jaar is september een grillige maand als het om de prijsvorming gaat. Vanaf oktober liepen de prijzen geleidelijk weer op.

Courgette in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een groene courgette deze week 69 cent. Jumbo vraag 65 cent voor een groene en de ‘altijd lage prijs’ van 79 cent voor een gele. Bij de Plus behoort groene courgette tot de ‘laagblijvers’ met 65 cent. Een gele courgette kost 95 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.