Vollegrond

Nieuws

Hagel haalt verwoestend uit in spruitkool

De hagelbui die afgelopen weekend over Zuid-West Nederland trok, heeft op plaatsen verwoestend uitgehaald. Sommige percelen kunnen min of meer worden afgeschreven, bij andere percelen bleef de schade beperkt tot enkele procenten beschadigde spruiten.
Foto: Redactie G&F
Foto: Redactie G&F

Uit navraag bij een toeleverancier blijkt dat veel spruitentelers in de Hoekse Waard, op Goeree Overflakkee, op Tholen en Voorne Putten in meer of mindere mate getroffen zijn door de hagel. Hoe groot de schade exact is, valt in dit stadium niet aan te geven. Wel is de heftigste schade te vinden in de latere plantingen waarbij de koppen uit de planten zijn weggeslagen. Die zullen naar verwachting niet meer herstellen.

Verder is de schade groot in plantingen die tegen de oogst aan zitten, waar het blad vanaf geslagen is en de spruiten door de hagel beschadig zijn. Daar is het de grootste uitdaging om de beschadigde spruiten vrij te houden van bacteriën en schimmels. Licht geraakte spruiten zouden mogelijk als ‘buitenbeentjes’ toch nog in de markt gezet kunnen worden, suggereert de adviseur van de toeleverancier.

Oogst verloren

Bij een van de getroffen telers is op een perceel dat bestemd was voor de oogst in december al het blad van de planten geslagen. Gezien de groeiperiode die de planten nog voor de boeg hebben, verwacht de teler niet dat van dit perceel nog spruiten geoogst zullen gaan worden. Het perceel was verzekerd, de taxatie moet nog worden uitgevoerd, en dat levert dan in ieder geval nog een vergoeding op voor (een deel van) de gemaakte kosten. “Het is in ieder geval wat”, aldus de teler. “Het enige voordeel is dat ik mezelf niets kan verwijten. Dit is pure overmacht waartegen niets te beginnen valt. Het is wel mijn verantwoordelijkheid om er nu nog zoveel mogelijk aan te doen om er nog het beste van te kunnen maken.”

Extra sorteerwerk

Op de meeste percelen trok de hagel in banen over het veld. Daarbij gaat het om zwaar beschadigde banen waarbij bijvoorbeeld een kant van de planten als het ware gezandstraald is. Maar ook in de banen die minder te verduren kregen, is schade te vinden. Dat heeft consequenties voor het oogsten en betekent meer werk bij het uitrapen en sorteren. Stokken korter oogsten is geen optie, omdat de schade vaak juist in de bovenste spruiten zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.