Doorgaan naar artikel

CZAV waarschuwt voor koolvlieg in spruitkool

CZAV verwacht deze week een opbouw van de tweede generatie koolvliegen in spruitkool.

De toeleverancier leidt dit af aan het door haar gebruikte voorspellingsmodel voor de ontwikkeling van koolvlieg.

Om koolvliegen de pas af te snijden, is het advies om Tracer in te zetten als er nog geen spruiten aan de planten zitten. Anders is Benevia de beste keus. Benevia is ook het sterkste middel tegen koolmotten. Anderhalve week geleden zijn met de warme zuidelijke luchtstroom veel koolmotten komen aanwaaien. Daardoor waren er vorige week grote aantallen motten in de gewassen. Deze week worden veel minder motten aangetroffen, maar het uitkomen van de afgezette eitjes kan plotseling veel rupsenvraat geven.

Lees verder onder de foto

Tijdens de bijeenkomst bij Van Oers United werd onder andere gekeken in vroege Abacus. De pluk hiervan volgt na die van het ras Davlin. De oogst start vanaf 20 juli. - Foto: Joost Stallen

Tijdens de bijeenkomst bij Van Oers United werd onder andere gekeken in vroege Abacus. De pluk hiervan volgt na die van het ras Davlin. De oogst start vanaf 20 juli. – Foto: Joost Stallen

De adviezen werden besproken tijdens een door Vollegrondsgroente.net en CZAV georganiseerde bijeenkomst bij Van Oers United in Heerle in West-Brabant. Adviseurs Maurits van der Hout en Emiel Noordermeer bespraken daarnaast andere actualiteiten, waaronder verschijnselen in spruitkool die wijzen op bacteriële besmetting en recente en verwachte middeltoelatingen.

Problemen met Pseudomonas en Xanthomonas

Dit jaar valt het aantal spruitkoolpercelen op met ziektebeelden die veroorzaakt zijn door Pseudomonas of Xanthomonas. Pseudomonas is algemeen in de natuur aanwezig en kan zich manifesteren onder voor de bacterie gunstige condities, Xanthomonas komt mee met het zaad, met ernstiger gewasreacties dan met Pseudomonas. Eventuele gevolgen van een besmetting worden vooral tijdens en na de oogst duidelijk, bij droog schraal weer blijft het effect beperkt. Van Folio Gold (toegestaan tot 20 mei 2020) is bekend dat het een remmende werking heeft op de ontwikkeling van bacteriën.

Afgehard en niet afgehard gewas

Affirm tegen koolmot mag 3 keer worden ingezet met maximaal 1,5 kilo per hectare per keer. In een afgehard gewas oliehoudend additief toevoegen, met de voorkeur voor Adigor vanwege de uitvloeiende werking van dit toevoegmiddel. In een niet afgehard gewas voldoet Zipper. Vanwege de uv-gevoeligheid van de werkzame stof is aan te raden toepassing in de volle zon te vermijden. De eerste telerservaringen leren dat de werking van het middel vergelijkbaar is met die van Tracer, maar dat de dosering vanwege de benodigde hoeveelheid wat lastig is.

Goede resultaten met Closer

Closer tegen luis, met goede resultaten op melige koolluis, is ook sterk op wittevlieg. Het middel verdeelt zich tot in de kop van de plant. Het geeft weinig residu en mag een keer in een teelt ingezet worden.

Verimark, voor toepassing op de tray tegen aardvlooien, luis en koolmotten, lijkt in vergelijking met Tracer op de tray sterker tegen koolmotten. De eerste ervaringen zijn nog wat wisselend, geven telers aan. Verder lijkt het erop dat duiven met Verimark behandelde planten mijden (zoals dat ook – in mindere mate – het geval is na Tracer op de tray). Consequentie van Verimark op de tray is dat middelen op basis van dezelfde werkzame stof als Benevia, niet meer in dezelfde teelt ingezet mogen worden.

Serenade is een bedekkingsfungicide tegen oömyceten (waterschimmels) als valse meeldauw, witte roest en phytophthora. Nog niet is bekend voor welke schimmels in spruitkool Serenade een toegevoegde waarde heeft. Het kan mogelijk belangrijk zijn voor een toereikend bestrijdingschema na het wegvallen van Folio Gold (na 20 mei 2020).

Lees verder onder de foto

Koolvlieglarven en eitjes. - Foto: Joost Stallen

Koolvlieglarven en eitjes. – Foto: Joost Stallen

Verwachte toelatingen

– Revus, preventieve schimmelbestrijder met toelating in aardappelen. In spruitkool werkt het middel preventief tegen valse meeldauw. Maximaal 2 toepassingen, verwachte duurwerking 2 à 3 weken. Past evenals Closer in een residu-arm schema.

– Batavia, toegelaten in uien. Toepassing als Movento, passend in schema tegen luis. Batavia is zachter dan Movento, dus olie toevoegen om voldoende effectieve stof in de plant te krijgen.

– Teppeki, tegen luis met nevenwerking op witte vlieg. Twee toepassingen, vriendelijk voor natuurlijke vijanden, past in IPM-aanpak. Nieuw insecticide voor traytoepassing, zou alternatief kunnen zijn voor Mundial (verbod vanaf 2020) tegen de vroege koolvlieg. Broertje van Tracer op basis van synthetisch geproduceerde werkzame stof. Lijkt vanwege wat langere werkingsduur een sterker alternatief voor Tracer tegen koolvlieg. Niet voor biologische teelt.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin