Vollegrond

Nieuws

Veredelaar Groot wint World Food Prize

De Nederlandse zaadveredelaar Simon N. Groot (84) heeft met zijn bedrijf East-West Seed de prestigieuze World Food Prize 2019 gewonnen.

Groot krijgt de prijs wegens zijn inspanningen waardoor miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter inkomen kregen omdat ze meer groenten konden verbouwen. Dat is in Washington bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat deze prijs, die ook wel de Nobelprijs voor de voeding wordt genoemd, wordt toegekend aan een Nederlander.

Simon N. Groot. - Foto: World Food Prize
Simon N. Groot. - Foto: World Food Prize

East-West Seed

Groot heeft zich met zijn bedrijf East-West Seed in Enkhuizen jarenlang ingezet om betere zaden te ontwikkelen voor groenten waardoor ze resistenter zijn voor ziektes. Hij begon een zaadindustrie te ontwikkelen in Zuidoost-Azië en later naar heel Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daarmee bereikt hij 20 miljoen kleine telers in 60 landen. Ook heeft hij met East-West innovative knowledge Transfer Program veel telers getraind in moderne teeltwijze. In dat programma was ook Wageningen University & Research betrokken.

Sluis & Groot

Simon N. Groot verkocht in 1980 het familiebedrijf Sluis & Groot, maar besloot zijn nieuwe bedrijf East-West Seed op het snijvlak van commercie en ontwikkelingshulp te bouwen. Hij is nu als erevoorzitter van de Raad van Commissarissen betrokken bij het bedrijf.

De prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding voor mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren.

Geldbedrag

De prijs werd in 1986 in het leven geroepen door de winnaar van 1970 van de Nobelprijs voor de Vrede, Norman Borlaug. Aan de prijs is een bedrag verbonden van $ 250.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.