Vollegrond

Nieuws

Markt: Hagelschade geen invloed op markt ijsbergsla

Het noodweer van vorige week woensdag op donderdag leidde weliswaar plaatselijk tot flinke hagelschade, maar vanuit de markt bekeken gaat het niet om hoeveelheden die van invloed zijn op de prijsvorming. Die prijsvorming zou wel wat beter mogen, stelt een marktkenner.

In Noord-Holland werden vorige week telers, waaronder enkele ijsbergslatelers, getroffen door noodweer. Hagelschade met hagelstenen van zo’n 2 centimeter doorsnede zorgde ervoor dat ruim een hectare, zo’n 80.000 bollen, van een van de telers onverkoopbaar werd. Bij een andere teler bleef de ijsbergsla na het verwijderen van enkele bladeren extra nog wel verkoopbaar als klasse I product, maar dat betekende natuurlijk wel extra arbeid.

Ook een aantal percelen jonge aanplant kreeg de hagel over zich heen. Door de grond weer open te trekken en met een bijbemesting zullen deze plantingen er naar verwachting wel doorheen groeien.

Moeizame prijsvorming

De schade door de hagel heeft, gezien het getroffen areaal, geen invloed op de prijsvorming. Die verloopt momenteel wel wat moeizaam met een prijsniveau van rond € 3,75 voor een doos 10’ers. Vorige week was het prijsniveau beter, maar het aanbod aan sla overtrof in de loop van vorige week de vraag en daardoor gingen de prijzen naar beneden. Met het stijgen van de temperaturen in de loop van deze week, zou de vraag kunnen aantrekken en dat zou, aldus een marktkenner, de prijzen ten goede kunnen komen.

IJsbergsla in Duitsland

De aanvoer van ijsbergsla in Duitsland is zeker in Noord-Duitsland dit seizoen wat moeizaam op gang gekomen. Daardoor was het volume in de afgelopen weken in Duitsland aan de krappe kant, meldt het Duitse marktbureau AMI. Sinds begin juni is er voldoende ijsbergsla om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat ging (ook daar) gepaard met dalende prijzen.

Bron: AMI
Bron: AMI

In week 23 lag het gemiddelde prijsniveau op de Duitse groothandelsmarkten over de sorteringen 8-en en 10-en nog op bijna € 6 per doos. Over de weken 19 tot en met 23 is sprake van een (logische) dalende prijslijn. De prijzen van 2019 liggen wel op een hoger niveau dan in de 2 voorgaande jaren. In 2018 ontstond vanaf week 26 krapte door de droogte waardoor de prijzen vervolgens tot ongekende hoogte stegen. In 2017 was sprake van (ruim) voldoende aanbod en bleef de groothandelsprijs lange tijd op een niveau van € 4,50.

IJsbergsla in de supermarkt

De retail in Duitsland speelt op de lagere prijzen in met acties, omdat zij gunstiger kunnen inkopen. AMI maakt melding van acties in de week voor Pinksteren bij zo’n 12 supermarktketens. Bij de bekende discounters lagen de prijzen tussen 59 en 77 cent per bol, bij eentje op 99 cent. Deze aantrekkelijke consumentenprijzen leidde tot meer interesse van de consument, mede ook door de wat zomerse weersomstandigheden.

In Nederland kost ijsbergsla bij Albert Heijn deze week 99 cent per bol, evenals bij de Jumbo. Bij de Plus is ijsbergsla in de aanbieding van € 1,19 voor 79 cent.

Tendens: Stabiele markt met betere prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.