Vollegrond

Nieuws

Door piekaanvoer gaan bloemkoolprijzen onderuit

Het seizoen voor vroege bloemkool verliep uitstekend, maar sinds begin vorige week is de prijs snel gezakt van een niveau van rond de euro voor de sortering X6 naar een niveau 20 tot 30 cent.

De oorzaak laat zich raden: begin vorige week ontstond een enorme piek in de aanvoer. Deze week is er op dat front weer rust en stabiliseert de prijs zich, zij het op een laag niveau. De verwachting richting komende week is dat de prijzen weer wat zullen aantrekken naar en niveau van 40 tot 60 cent.

Gerealiseerde veilingprijzen

Op 14 juni werd bij ZON fruit & vegetables voor de sortering X6 € 1,06 betaald, bij BelOrta € 1,32 en bij REO Veiling € 1,31. Op 18 juni zien we bij BelOrta en REO prijzen van 63 en 62 cent en op 19 juni 35 cent en bij ZON 39 cent. Op 21 juni is het dal in Nederland bereikt met prijzen van 20 tot 23 cent. Gisteren steeg de prijs bij ZON naar 26 cent. The Greenery noteert prijzen van 20 tot 26 cent. In België zakte de prijs op 21 juni naar 32 cent, REO Veiling noteert vandaag rond 28 cent.

Lees verder onder de grafiek.

Vraag

Dat de prijs zich min of meer stabiliseert is een gevolg van een toch nog aanwezige vraag naar het product. Dat maakt ook de verwachting reëel dat prijzen weer gaan stijgen, nu de aanvoer deze week beduidend lager is dan vorige week. De kwaliteit van de huidige bloemkool is, ondanks het heersende warme weer, over het algemeen vrij goed, mits de kolen maar tijdig gesneden kunnen worden.

Markttendens: Voorzichtig aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.