Vollegrond

Nieuws laatste update:20 mei 2019

Met data juiste teeltgebied groenteteelt bepalen

Op basis van data gaan Wageningse onderzoekers kijken waar industriegroenteteelt in Nederland het minst kwetsbaar is voor droogte.

In opdracht van de koepelorganisatie Vigef kijkt Wageningen Economic Research (WER) naar toekomstige maatregelen om meer continuïteit in productie te krijgen. Dat gaat niet met contractbepalingen, maar mogelijk moet de teelt beter gepland en gespreid worden door Nederland. De verwerkers hadden in 2016 te kampen met veel neerslag in belangrijke teeltgebieden, terwijl in 2018 door droogte opbrengsten fors terugliepen.

Grote belangen

Peter Rijnhout van Vigef stelt dat de belangen groot zijn voor zowel telers als verwerkers. “De kosten zijn enorm als de fabrieken voor 80% bezet zijn. Er is dus een puzzel te maken. De onderzoekers kijken eerst naar de droogtedata. Vervolgens gaan de onderzoekers kijken naar de droogte-effecten. Zij zullen elementen aandragen over hoe, wat en waar groenten kunnen worden geteeld. Gekeken wordt naar meerjarige tendensen in neerslag, droogte en bodemsoorten.”

De conclusies zijn mogelijk ook voor de versteelt interessant. Een aantal teelten, zoals spinazie, wordt voor zowel industrie als versmarkt opgezet. Na de onderzoeksopdracht uit de verwerkende industrie kregen de onderzoekers ook dergelijke vragen uit andere open teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.