Vollegrond

Nieuws

Markt: Preiprijzen als komeet naar recordhoogtes

Sinds begin mei zitten de prijzen voor prei behoorlijk in de lift. Was toen nog sprake van een prijsniveau van 50 tot 60 cent, sindsdien zijn de prijzen als een komeet omhooggeschoten.

Op 22 mei piekte de prijs op REO Veiling zelfs op € 1,71 per kilo voor de sortering 3-4 FLDW. De sortering 3-4 FLMW bereikte op 23 mei met € 1,94 een recordprijs. Het vorige record werd op 13 januari 2017 gevestigd met een prijs van € 1,89.

The Greenery en ZON

De prijsvorming bij The Greenery en ZON fruit & vegetables is vergelijkbaar. Op 30 april lag daar het prijsniveau rond 70 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. De eerste piek zat op 9 mei met prijzen tussen € 1,34 en € 1,38. Na een terugval tot € 1,09 op 16 mei liepen de prijzen weer op tot € 1,80 à € 1,85 deze week.

Duitse groothandelsmarkten

Op de Duitse groothandelsmarkten werd vorige week voor Nederlandse prei gemiddeld € 1,71 per kilo betaald. Voor Belgische was dat € 1,76 en voor Duitse € 1,46. Op de groothandelsmarkten van München en Hamburg dook zelfs Spaanse prei op. Een duidelijk teken van de heersende krapte op de markt. Voor Spaanse prei werd gemiddeld € 1,77 betaald.

Momenteel zit er nog wel prei in de koelcellen, maar het einde van de voorraad begint in zicht te komen

Koelcellen bijna leeg

De huidige prijsvorming heeft een logische verklaring. Er is minder prei dan gebruikelijk de koelcellen ingegaan en door de prijsvorming zijn die er ook weer snel uitgekomen. Momenteel zit er nog wel prei in de koelcellen, maar het einde van de voorraad begint in zicht te komen. Omdat er ook in België en Frankrijk sprake is van krapte, zijn partijen die aan leveringsplichten gebonden zijn bereid om stevig in de buidel te tasten om aan hun volumes te komen.

Dip in aanvoer

De verwachting is dat er in week 23 een dip in de volumes zal ontstaan met de overgang van de bewaarprei naar de eerste zomerprei die door de koudere groeiomstandigheden wat langer op zich laat wachten. Vanaf week 24, de week na Pinksteren, zal de aanvoer van vroege prei pas goed op gang komen. Afhankelijk van de prijsvorming kunnen telers kiezen om de prei wat lichter dan gebruikelijk te rooien. Dat zou gunstig kunnen uitpakken voor de prijsvorming in het vervolg van de eerste periode van het nieuwe seizoen.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn verkoopt prei deze week voor 79 cent per stuk en geboste prei met vijf stuks voor € 1,99 (dat is € 2,21 per kilo). Deze prijzen zijn 20 cent hoger dan in week 18 toen de prijzen op de veilingen tussen 50 en 60 cent zaten. Jumbo vraagt ook 79 cent en bij Plus ligt prei als ‘laagblijvers’ voor 65 cent. Dat was 4 weken geleden onder hetzelfde motto nog 49 cent. Onder laagblijvers vallen alledaagse groenten en fruit waarvoor je volgens Plus altijd extra weinig betaalt.

Markttendens: Goede vraag, prijzen op een wat lager niveau

Of registreer je om te kunnen reageren.