Vollegrond

Nieuws

Groentesector eerste met voedingslabel

Groentefabrikant Hak voert het nieuwe voedselkeuzelogo voor voedingswaarde op haar etiket (Nutri-Score).

Hak wacht daarmee een definitieve beslissing over een nieuw voedselkeuzelogo door het ministerie van VWS niet af. In België is het logo al wel ingevoerd.

Nutri-Score is gunstig voor de tuinbouw omdat het voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. Hak verwacht dat invoering van Nutri-Score leidt tot meer groenteconsumptie.

Gemiddeld eten Nederlanders nu 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en 2 porties fruit per dag aan. Het Nutri-Score-systeem bestaat uit een een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren).

Afbeelding: Nutri-Score
Afbeelding: Nutri-Score

Niet afwachten

De invoering van Nutri-Score wordt breed gedragen door het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. Hak begrijpt niet waarom de Nederlandse overheid niet sneller besluit dit logo over te nemen als vervanging voor het ‘Ik kies bewust’ logo.

Hak-topman Timo Hoogeboom stelt in een persbericht dat er blijkbaar draagvlak is en dat het systeem al in 3 Europese landen is ingevoerd. Bovendien is de wetenschappelijk onderbouwing uitvoerig. Hak verwacht dat een beslissing mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaat nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren.

Vrijwel alle Hak-producten krijgen een A-score. Niet duidelijk is of Hak ook de producten labelt met een B-score.

Of registreer je om te kunnen reageren.