Vollegrond

Nieuws laatste update:27 mei 2019

2-rijige Sparter voor het eerst in Nederland

Op 22 mei demonstreerde Cerescon haar 2-rijige Sparter in een 3-rijig frame voor het eerst in Nederland. Eerder werd in Duitsland met een tweede exemplaar een demo gegeven.

Door het aanhoudende koele weer viel de hoeveelheid asperge op een perceel in Noord-Limburg wat tegen. Desondanks werd duidelijk dat de methode van oogsten functioneert, maar dat de handling van de asperge na het oogsten nog verder geperfectioneerd kan worden. De hoeveelheid violette asperges en open koppen is door ondergrondse detectie nagenoeg nihil.

De 2- rijige Sparter aan het werk, gefilmd vanaf de buitenkant.

Speciale egelbanden

De voor het oog meest opvallende aanpassing is dat de dichte aflegband is vervangen door een speciaal ontwikkelde smalle egelband. Dergelijke banden worden bij het rooien van aardappelen gebruikt. Het voordeel van deze egelband is dat nauwelijks nog zand met de asperges mee getransporteerd wordt. Daarmee is het probleem van te veel zand meenemen, verholpen.

Hoeveel zand bij het oogsten daadwerkelijk mee omhoog komt, vraagt nog om perfectionering. Immers, een beetje zand is nodig om beschadigingen te voorkomen. Het afvoeren van het weinige zand bovenaan de egelband is nu voorlopig met een glijplaat opgelost, maar dit wordt in de toekomst nog aangepast.

De 2-rijige Sparter aan het werk, gefilmd vanaf de binnenkant. Bij de 2-rijige Sparter in een 3-rijig frame is de middelste oogstunit weggelaten. Zo zal die in de toekomst ook de praktijk ingaan.

Focus op kwaliteit

Verder is de foliehandling aan de zijkanten van de machine verbeterd, zodat nauwelijks nog schade aan de folie ontstaat en knopen in de folie geen probleem meer vormen. Bij de doorontwikkeling richt Cerescon zich eerst op de perfectionering van de geoogste kwaliteit, het opvoeren van de capaciteit is de volgende stap.

Meer over de ontwikkelingen van de Sparter binnenkort in magazine Groenten&Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.