Vollegrond

Nieuws

Pluston en E65D.099 beste in rassenproef prei winterteelt

In een rassenproef op 3 Belgische proefcentra komen het ras Pluston en het nieuwe nummer E65D.099 van Enza Zaden als beste naar voren met een goede productie en kwaliteit. De andere rassen waren Mako-Blue, Aylton, Mako-Flam, B 3090 van Bejo, Vitaton en Harston.

De proef werd uitgevoerd op het PCG, het PSKW en bij Inagro. De oogst viel tussen begin februari en begin maart 2019. De productieverschillen tussen de locaties waren groot, maar de groeikrachtige rassen deden het overal goed, concluderen de 5 betrokken onderzoekers in Proeftuinnieuws 7.

  • Pluston (Nunhems): Op alle locaties hoge productie (tussen 34 en 46 ton per hectare) en zeer hoog percentage Flandria-kwaliteit. Zeer uniform en weinig trips, slijtage of schimmelaantasting. Vlot te schonen en vrij goed te bewaren.
  • E65D.099 (Enza Zaden): Op alle locaties goede productie in vergelijking met de andere rassen. Op het PCG was de productie 30 ton waar Aylton met 36 ton de hoogste productie haalde. Bij Inagro haalde het nummer met 47 ton per hectare de hoogste productie uit heel de proef. Zeer goede kwaliteit. Mooi uniform, sterk tegen slijtage, trips en schimmels. Soms wat minder makkelijk te schonen, mede door wat bladbreuk. Vrij goed te bewaren.
  • Mako-Blue (Maes Seeds): Lag op 2 locaties met een productie net onder Pluston. Goede kwaliteit, iets minder uniform. Vrij veel trips, makkelijk te schonen.
  • Aylton (Nunhems): Op PCG met 36 ton de hoogste productie, op de andere locaties een productie onder het gemiddelde van de beproefde rassen. Op PCG 15% ‘vlaggen’, op andere locaties geen. Sterk tegen trips en schimmels. Vlot te schonen, gevoelig voor bladbreuk. Minder goed houdbaar.
  • Mako-Flam (Maes Seeds): Gemiddelde productie van iets mindere kwaliteit. Minder uniform, vrij veel papiervlekken en Colletotrichum. Door rotting op het blad minder goed houdbaar.
  • B 3090 (Bejo): Bij Inagro met bijna 45 ton een goede gemiddelde productie, maar op het PCG een wat trage groei. Met 75% Flandria wat minder van kwaliteit. Redelijk uniform, sterk tegen trips en vrij sterk tegen papiervlekken en roest. Matig te schonen, minder goed houdbaar door rotting op het blad.
  • Vitaton (Nunhems): Bij Inagro met 45 ton een bovengemiddelde productie. Op andere locaties werd het gemiddelde op die locatie niet gehaald. Goede kwaliteit, mooi uniform. Weinig last van trips of schimmels. Redelijk vlot te schonen, goed houdbaar.
  • Harston (Nunhems): Sterk wisselende productie, tussen 25 (PCG) en 37 tot 38 ton. Dat was op het PSKW net niet de gemiddelde productie. Door grote standsverschillen in deze proef heel wisselend in eigenschappen. De tegenvallende productie op het PCG wijten de onderzoekers aan de moeilijke start waar Harston kennelijk het meeste last van had.

Of registreer je om te kunnen reageren.