Vollegrond

Nieuws

Grote volumes drukken prijzen asperge

De afgelopen 10 tot 14 dagen is het aanbod aan asperge aanmerkelijk toegenomen.

Zowel bij ZON fruit & vegetables als bij The Greenery wordt gesproken van grotere volumes dan gebruikelijk, maar ook groter dan verwacht werd gezien de weersvoorspellingen. De volumes beïnvloeden de dagprijzen in negatieve zin, maar gezien de omvang van de aanvoer worden de prijzen nog als ‘niet eens tegenvallend’ omschreven.

Bij ZON is sprake van een 3 keer hogere aanvoer

Niet extreem warm

Gezien de weersvoorspellingen in de afgelopen 2 weken was de verwachting dat de aanvoer van asperge rustig zou verlopen. Het was ook niet extreem warm, hoewel de temperatuur in Zuid-Nederland soms toch de 20 graden aantikte. In ieder geval zorgde het weertype toch voor een stimulans van de productie, deels vanuit de vollegrond en deels vanonder opnieuw aangebrachte minitunnels die door het wegwaaien van de folie juist vertraging opliepen. Dat alles maakt dat de prijsvorming sinds eind maart wat achter blijft, hoewel het prijsniveau volgens ZON fruit & vegetables en The Greenery niet eens tegenvalt. Bij ZON is sprake van een 3 keer hogere aanvoer dan gebruikelijk rond deze tijd. Dat volume wordt normaal eind april/begin mei gehaald met dan lagere prijzen dan nu het geval is.

Lees verder onder de tweet.

Tijdelijke remming

Deze week is er sprake van lichte nachtvorst. De temperatuur overdag ligt rond 8 graden. Dat zou een remmend effect op de productie kunnen hebben en dat zou de prijsvorming richting Pasen ten goede kunnen komen. Zeker omdat er volgende week aan vraag naar asperge geen gebrek zal zijn en supermarkten acties met asperges hebben gepland. Volgens WeerOnline gaan de temperaturen in de loop van volgende week omhoog van 15 graden aan het begin van de week naar 20 graden richting Pasen.

Sortering is dunner vergeleken met voorgaande jaren

Meer export

Een ander aspect rond de prijsvorming is de inschatting dat de export naar Duitsland mogelijk gaat aantrekken, hoewel het BLE (Bundesanstallt für Landwirtschaft und Ernährung) momenteel een terugval van export van Nederlandse asperge naar Duitsland signaleert. De reden daarvan is dat ook in Duitsland momenteel sprake is van grote hoeveelheden. De mogelijke toename zou samenhangen met het ook verwachte effect van de droogte in 2018 dat in Duitsland sterker doorwerkt dan in Nederland. Toch is ook in Nederland gemiddeld genomen de sortering dunner in vergelijking met voorgaande jaren.

ZON fruit & vegetables

Rond 20 maart steeg het prijsniveau bij ZON fruit & vegetables voor de sortering AA Extra-Wit weer naar net geen € 10 per kilo. Daarna werd een dalende trend ingezet naar € 5,43 op 28 maart. De opleving gedurende 3 dagen met prijzen tegen € 8 is van korte duur, want op 4 april zakt de prijs door de grens van € 5. In de afgelopen dagen zien we een prijsniveau tussen € 4,10 en € 4,60 en vandaag werd tussen € 3,70 en € 4,20 geklokt.

The Greenery

Bij The Greenery zit de prijsvorming tussen 25 en 28 maart in een dalende lijn van € 7,70 naar € 5,75. Daarna is sprake van prijsherstel met prijzen oplopend tot € 8,20 op 2 april. Daarna gaat het redelijk gestaag omlaag richting € 3,90 op 8 april. Deze week lopen de prijzen licht op naar € 4,30 op 10 april. Vandaag, 11 april, varieerde de prijs van € 3,60 tot € 4,40.

Lees verder onder de grafiek.

Asperge in Duitsland

Het BLE schetst in haar marktbericht van 10 april een wat moeizame markt. Het BLE spreekt van een stijgende aanvoer in week 14 die de vraag overstijgt. Het gevolg is een dalende prijs richting het einde van vorige week. Door het overvloedige aanbod van klasse I is er voor klasse II nauwelijks markt. Gezien de Duitse weersvoorspellingen met ook oplopende temperaturen richting Pasen is het voor het BLE de vraag of Pasen wel voor het gewenste effect zorgt. Naar hun inschatting blijft het aanbod groter dan de (toenemende) vraag.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn zijn asperges deze week in de bonus voor € 4,99 per 500 gram (€ 9,98 per kilo) in plaats van € 5,99. Voor geschilde rekent AH € 6,99 voor 400 gram (€ 17,48 per kilo). Jumbo vraagt € 5,99 voor 500 gram en eveneens € 6,99 voor 400 gram geschilde, herkomst Nederland. De Plus telt € 6,45 voor 500 gram. Bij Jan Linders is de consument het goedkoopste uit met de actieprijs van € 7,98 per kilo in plaats van € 11,98. Jan Linders promoot graag streekproducten en vermeldt als herkomst dan ook: ‘onze teler Teboza uit Helden’.

Maak zelf prijsvergelijkingen op GFactueel.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.