Vollegrond

Nieuws

Export rabarber naar Duitsland stagneert

De oogst van met folie afgedekte natuurrabarber uit de vollegrond is in Duitsland begin april flink op gang gekomen. Het gevolg is dat het met de export van Nederlandse rabarber naar Duitsland vrijwel geheel gedaan is.

De prijzen voor rabarber op de Duitse groothandelsmarkten zijn sinds eind maart flink gezakt van een niveau van rond € 4 per kilo naar gemiddeld € 3,10 in week 14. Dat eind maart het prijsniveau zakt, is een gebruikelijke lijn, blijkt uit cijfers van het Duitse marktbureau AMI. Vorig jaar gebeurde hetzelfde, maar was het prijsniveau nog iets hoger. Gemiddeld over 2013 tot en met 2017 vertoont het prijsverloop eveneens dezelfde tendens, maar op een lager niveau dan in 2018 en 2019.

Bron: AMI
Bron: AMI

De oorzaak is duidelijk, vanaf die periode stijgt het aanbod aan natuurrabarber, eerst door de teelt met folie en daarna volgt de gewone buitenteelt. Vanaf week 17 ontstaat er een evenwicht in vraag en aanbod en stabiliseert het prijsniveau zich tussen € 1 en € 1,30 per kilo.

Nederlandse klokprijzen

Bij The Greenery bestaat de aanvoer uit kasrabarber. In het begin van week 13 lag het prijsniveau nog boven € 4 per kilo voor de sortering XR 40/20. Vorige week stabiliseerde dat niveau zich tussen € 3,60 en € 4,10 en die lijn wordt begin deze week doorgezet met prijzen tussen € 3,60 en € 3,99.

ZON fruit & vegetables noteert sinds 4 april prijzen voor de sortering Frambozen Rood 40/20. Eind week 14 lag daar het prijsniveau tussen € 1,85 en € 2,06 en deze week zit de prijs op zo’n € 2,28. Hierbij gaat het om rabarber uit tunnels.

Rabarber in de supermarkt

Met het dalen van de prijzen komt rabarber voor de Duitse retail steeds meer in beeld. In week 14 lag bij 7 regionale supermarktketens rabarber in de aanbieding. Daarbij ging het om rabarber hoofdzakelijk van Duitse herkomst, aangevuld met Nederlandse rabarber. In de supermarkten liggen de actieprijzen tussen € 2,78 en € 2,99 per kilo. Waarschijnlijk als gevolg van de toen nog hogere prijzen was er vorig jaar in deze week nog geen sprake van acties, stelt AMI vast.

Bij Albert Heijn kost een bos rabarber € 3,49, dat is volgens omrekening van AH zelf € 11,63 per kilo. Over marges gesproken: Jumbo en Plus hebben op hun website nog geen rabarber in het assortiment.

Of registreer je om te kunnen reageren.