Vollegrond

Nieuws

Duits aspergeseizoen schoorvoetend van start

Vorige week werden in Duitsland de eerste asperges geoogst van onverwarmde percelen. De grote vraag voor het komende seizoen is of de krimp in het Duitse areaal leidt tot een betere balans tussen vraag en aanbod en daarmee tot een betere prijsvorming.

De eerste asperges uit de kassen kwamen in Duitsland eind februari op de markt. Dat viel echter samen met carnaval en met de lenteachtige dagen was het in die periode snel gedaan. Tot nu toe was de aanvoer dan ook mondjesmaat, maar er was ook nog geen echte vraag, omdat het maar geen lente wil worden. Dat leidde tot een tegenvallende prijsvorming, stelt het Duitse marktbureau AMI vast.

Goede prijsverwachting

Het normale prijsniveau bij de start van de kasasperges van circa € 18 per kilo werd dit jaar dan ook niet gehaald. Op de Duitse groothandelsmarkten startte het seizoen met prijzen rond € 16. Die prijs daalde al snel. Echter de verwachtingen zijn gunstig. Richting Pasen is er meer vraag naar asperges. Het aanbod blijft beperkt, omdat er geen sprake is van warm en zonnig weer. De verwachting is dan ook dat de aspergeprijzen op een goed niveau blijven.

Krimp in areaal

Hoewel er nog geen concrete cijfers voorhanden zijn, signaleert AMI wel dat het areaal in Duitsland in 2019 krimpt. In hoeverre dat ook invloed zal hebben op een (betere) prijsvorming is toch vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en het daarmee samenhangende verloop van het aanbod.

Record productie

Asperge is in Duitsland met 23.400 hectare in 2018 het meest geteelde gewas in de sector vollegrondsgroente. Het areaal is goed voor 19% van het totale areaal aan vollegrondsgroenten. Dan gaat het om aspergevelden die in productie zijn. Als de aanplant van 2018 nog wordt meegeteld, gaat het om 23%. Los van het areaal, door de weersomstandigheden werd in 2018 het record van 133.000 ton asperge geoogst.

Nederlandse veilingprijzen

Op ZON fruit & vegetables ligt het prijsniveau deze week tussen € 7,70 en € 8,10 per kilo voor de sortering AA Extra Wit. Bij The Greenery wordt voor de klok voor de sortering AA X-Wit I-S deze week tussen € 7,50 en € 8,40 betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.