Vollegrond

Nieuws

Kaliumfosfiet in wortelteelt kan meer lof geven

De dosering van het middel Nutri-Phite (leverancier Agroplanta, Duitsland) op het zaad en op het blad in de teelt van witlofwortels kan positief uitpakken voor de zwaarte van de wortels en de lofproductie. Nutri-Phite bevat kaliumfosfiet. Dit bleek uit een van de demoproeven die in het kader van het witlofplatform zijn uitgevoerd door adviesinstantie Chicogrow in 2017 en in 2018.

Adviesbureau Chicogrow zet jaarlijks een aantal demoproeven op om betrokkenen bij de witllofproductie kennis te laten maken met nieuwe of minder gebruikte mogelijk perspectiefvolle middelen. “Deze demo’s zijn opgezet in praktijkomstandigheden, dus niet volgens de protocollen die gelden voor echt onderzoek”, aldus Bart Hesen van Chicogrow. “De uitkomsten kunnen wel een aanzet zijn voor onderzoek en ze zijn voer voor discussie binnen de witlofsector.”

Kaliumfosfiet

Voor het tot nu toe als meststof aangeduid product Nutri-Phite is dat aan de orde, omdat het fosfietachtige verbindingen bevat. Fosfieten zijn binnen de EU tot 1 juli aanstaande vrij te gebruiken. Na deze datum wordt dit soort middelen beschouwd als gewasbeschermingsmiddel, waarvoor per land een toelating vereist is. Zo’n omzetting naar gewasbeschermingsmiddel betekent vanwege de extra kosten die voor de toelating gemaakt moeten worden, dat de prijs van het product hoogstwaarschijnlijk hoger zal worden. Dat geldt dus ook voor een middel als Nutri-Phite. De vraag is of het dan nog aantrekkelijk is voor de toepassing in witlof. Agroplanta onderzoekt overigens de mogelijkheid om het middel binnen de nieuw te vormen groep Biostimulanten (met lagere eisen voor het toelatingsdossier) toegelaten te krijgen. Biostimulanten zullen gereguleerd worden binnen de Europese meststoffenverordening.

Rendement

Het mogelijke productie-effect van Nutri-Phite werd in 2017 bekeken in het ras Vintor, met een zaadbehandeling voorafgaand aan de wortelteelt, al dan niet gecombineerd met bladbehandelingen tijdens de teelt.

Zaad en blad behandelen gaf in vergelijking met niet behandelen gemiddeld gezien een wat hogere wortelproductie, in april 2018 gevolgd door een bijna 10% hogere lofproductie. In een tweede trek in september 2018 was er geen productieverschil tussen wel of geen Nutri-Phite te vinden. Hesen: ”De behandeling geeft een lichte aanwijzing naar zwaarder lof en een vergroting van het wortelrendement (=kg lof/kg wortel).”

Hoger wortelgewicht

In 2018 is, weer in Vintor, een nieuwe teeltproef met Nutri-Phite opgezet met uitsluitend een zaadbehandeling, alleen een bladbehandeling (2x) en een combinatie van beide. Met name deze laatste aanpak gaf een circa 10% hoger wortelgewicht ten opzichte van de andere genoemde behandelingen en van niet behandelen.

In 2017 werd in een demoproef ook gekeken naar mogelijke productie-effecten van de meststof OPF (leverancier PHC). Deze stof gaf eveneens zwaardere wortels met een 6 % hogere lofproductie in april 2018, maar geen verhoging van het wortelrendement.”

Gedoseerde mineraalafgifte

Meststoffen die hun voedingselementen gedoseerd afgeven, kunnen een gunstig effect geven omdat ze een gelijkmatige groei in de hand werken. In 2018 is gekeken naar het effect van de langzaam werkende meststoffen Cote N-2m (2 maanden werking bij 20 graden gemiddelde bodemtemperatuur) en Cote N – 4m (4 maanden werking) van meststoffenfabrikant Haifa (Flevoland, zaai 11 mei, ras Darling). Het warme weer en de droogte verhinderden dat deze proef goed uit de verf kwam, aldus Hesen. Wel viel op dat de Cote N met 4 maanden werking resulteerde in iets fijnere wortels.

Of registreer je om te kunnen reageren.