Doorgaan naar artikel

Gematigd optimisme over fagen tegen bacteriën

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat bacteriofagen, ofwel fagen, een rol kunnen spelen bij de bestrijding van bacteriën in kool en prei.

In bloemkool werden tegen Xanthomonas campestris (Xcc / zwartnervigheid) de beste resultaten gehaald met een plantbakbehandeling voor het planten. In het onderzoek op 3 Belgische onderzoeklocaties werd de toepassing van fagen op de plantbak voor het planten vergeleken met de Phyto-Drip-methode bij zaaien en met bladbespuitingen. Op het PSKW in Sint-Katelijne-Waver was volgens het proefverslag in Proefuinnieuws 4 van 2019 op 24 oktober 2018 het percentage door Xanthomonas campestris (Xcc / zwartnervigheid) aangetaste bloemkoolbladeren bij de plantbakbehandeling significant lager dan in onbehandeld, het object met bladbespuitingen met fagen plus de uitvloeier Silwet en het met alleen Silwet behandelde object. Bij Inagro in Beitem werden tussen de objecten geen significante verschillen vastgesteld, maar gaf de plantbakbehandeling wel de minste aantasting, gevolgd door de met Phyto-Drip behandelde planten. Op het PCG in Kruishoutem werden ook geen significante verschillen gevonden. Hier leken Silwet en Phyto-Drip wel een licht positief effect te hebben.

Hoopgevende resultaten

De conclusie van de 5 betrokken onderzoekers luidt dat ondanks de verschillen in resultaten een preventieve faagbehandeling op de plantenbak of via Phyto-Drip wel een positieve trend weergeven en deze eerste veldproeven daarom hoopgevend zijn om fagen onderdeel te laten uitmaken voor de bestrijding van bacteriën.

Eigenschappen bacteriofagen

Bacteriofagen zijn kleine virussen die ongevaarlijk zijn voor de mens. Ze infecteren bacteriën en vermeerderen zich daarin waardoor de bacterie afsterft. Ze zijn bacterie-specifiek en worden geïsoleerd uit bodemmonsters van door de betreffende bacterie (Xanthomonas campestris pv. Campestris) besmette percelen. Ze kunnen overleven onder Belgisch/Nederlandse klimaatomstandigheden, maar fagen verdragen geen zonlicht en ze zijn gevoelig voor uitdroging. Daarom overleven ze maar kort op het blad. In de bodem kunnen ze lange tijd overleven, maar hebben ze daarvoor wel hun waardplant (bloemkool) nodig.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin