Doorgaan naar artikel

Zaad telersselecties Belgisch grondwitlof ingevroren

De ‘rassen’ die telers van grondwitlof in België gebruiken, zijn vaak telersselecties die ze in de loop der jaren ontwikkeld hebben. Om te voorkomen dat dit materiaal verloren gaat, wordt zaad daarvan binnenkort ingevroren bewaard bij KU Leuven.

Niet alleen het zaad van de telersselecties van grondwitlof, ook zaad van wild witlof en van commerciële rassen gaat KU Leuven bewaren bij -196 graden in cryotanks met stikstof. In totaal gaat het om 422 soorten witlof, meldt vilt.be.

Bij de telersselecties gaat het om het resultaat van jarenlange vermeerdering en veredeling door witloftelers zelf. Aangezien die geleidelijk aan op leeftijd raken, is er nu voor gekozen het resultaat van hun werk in te vriezen en voor de eeuwigheid te bewaren als enig echte Belgisch grondwitlof. Er bestaan zelfs productievoorwaarden waaraan het streekproduct ‘Brussels grondwitloof’ moet voldoen.

Witlofvariëteiten worden veilig bewaard

De cryotanks met stikstof worden non-stop gemonitord. KU Leuven is een wereldexpert inzake cryopreservatie van plantgoed, dat doen ze al met groeipunten van bananen. “Witlofzaden invriezen, is eenvoudig”, zegt professor Van de Poel van KU Leuven. “De kunst is om de planten nadien opnieuw te laten groeien. Daarom ben ik ook zo blij dat we hier terechtkunnen met onze 422 witlofvariëteiten. Hier weet je dat ze veilig bewaard worden.”

DNA bestuderen om witlof te beschermen tegen klimaatverandering

Het zaad zal alleen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, en met toestemming van de veredelaar. “We willen het DNA van witlof bestuderen, niet alleen om te weten wat er zo typisch is aan Belgisch grondwitloof, maar ook om na te gaan hoe je witlof kan beschermen tegen veranderende klimaatomstandigheden, zoals droogte en hogere temperaturen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin