Doorgaan naar artikel

Vlaamse Weerverzekering in plaats van rampenfonds

Het Vlaamse parlement beslist volgende week of er een brede weerverzekering voor haar agrarische sector komt.

De verzekering moet ervoor zorgen dat de landbouwers zich vanaf 2020 op de private verzekeringsmarkt kunnen indekken tegen schade aan gewassen als gevolg van een natuurramp. De weersverzekering moet het Vlaamse rampenfonds vervangen.

Belgische agrariërs kunnen zich een schadevergoeding wenden tot het met overheidsgeld gevulde (landbouw)rampenfonds, maar dat systeem gaat nog dit najaar op de schop, meldt het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Tot nu toe is alleen particuliere dekking mogelijk voor hagelschade, in de nieuwe opzet moet dat worden uitgebreid.

Premievergoeding

Om de overgang naar particuliere verzekeringsvormen te bevorderen, is het voorstel dat de overheid tot 2025 nog slechts een deel van de schade vergoedt en alleen op voorwaarde dat de agrarisch ondernemer minimaal een kwart van zijn bedrijfsoppervlakte heeft verzekerd. De hoogte van die overheidsvergoeding voor het niet verzekerde deel is hoger naarmate het werkelijk verzekerde deel groter is. Om de overgangs’pijn’ verder te verzachten neemt de Vlaamse overheid de eerste drie jaar 65% van de verzekeringspremie voor haar rekening.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin