Vollegrond

Nieuws 1 reactie

‘Industrie heeft geen respect voor Vlaamse spruitkooltelers’

Belgische telers van spruitkool liggen in de clinch met industriële verwerkers over de hoogte van de contracten.

Het gaat over geld maar veel meer nog aan het gebrek aan respect van de industrie voor haar productleveranciers, schetst beleidsmedewerker bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS)Mark Wulfrancke, het onder het conflict liggende probleem.

Minder dan de kostprijs

Vorig jaar bedroeg de contractprijs na een verlaging € 345/ton, aldus Mark Wulfrancke. De West-Vlaamse telers vragen nu € 375/ton, maar de verwerkers willen niet meer dan € 365/ton betalen. “De telers ervaren aan den lijve dat ze minder dan ontvangen dan de kostprijs, en de verwerkers van de spruiten weten dat ook. Toch willen ze verwerkers niet meegaan in de eisen van de telers op een rechtvaardige vergoeding van de kosten die ze maken. De producenten worden niet serieus genomen: dat overkomt spruitkooltelers, maar ook de telers van veel andere producten.”

Duurder

Een andere bron rekent voor dat, bij een afleverbaar quantum van 25 ton per hectare, een vergoeding nodig is van minimaal € 370 per ton, om de gestegen kosten te compenseren. “De industrie wil dat niet zien. Gewasbeschermingsmiddelen bijvoorbeeld zijn de afgelopen 3 jaar 15% duurder geworden, de vergoeding voor vreemde arbeid loopt jaarlijks op, en voor de huisvesting van een arbeider ben je jaarlijks € 10.000 per persoon kwijt.” De bron wil zijn naam en functie niet genoemd zien, “de spanning tussen de telers en de industrie is te groot.”

‘Eigen fabriek’

“Wat de verwerkers voorstellen, dat verkleint het verlies, maar betekent nog geen inkomen”, geeft Wulfrancke van het Boerensyndicaat aan. Een Limburgse spruitenverwerker biedt volgens hem € 400 per ton, maar ook dat wordt gezien als onvoldoende voor een rendabele teelt. De frustratie is inmiddels dusdanig dat telers opperen om dan zelf maar een verwerkingsfabriek te starten, of in de arm te nemen. “De telers beseffen dat spruitkool verwerken iet eens zo moeilijk. Veel groenten worden in een mix verwerkt, spruiten gaan als soloproduct weg.”

Eén reactie

  • P Verschuren

    Dit is exemplarisch voor ieder contract in iedere teelt. Maakt niet uit of het
    voor de verwerkende industrie is zoals hier of voor de verse markt. De consumentenprijs zal omhoog moeten. Ondertussen zijn supermarktketens verwikkelt in een prijzenoorlog dus dat is een signaal totaal de verkeerde kant uit. De marktleiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Maar laten we niet alleen wijzen naar een ander en ook eens zelf nadenken. Het is de overheid die de spelregels bepaald dus ook daar moet men zich eens achter de oren krabben. Maatschappelijk en economisch lopen de kosten op en er is in de markt geen ruimte om deze vergoed te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.