Vollegrond

Nieuws

Eerste winterbloemkool op de markt

Als het weer de komende weken geen roet in het eten gaat gooien, is er dit voorjaar voor het eerst sinds jaren weer sprake van een ongestoorde aanvoer van winterbloemkool. Begin deze week werd in de provincie Zeeland de eerste kool van het Bejoras Paciano gesneden, vorige weken was het ras Triomphant (Clause) al oogstrijp.
Foto: Willem Barendse, Veere
Foto: Willem Barendse, Veere

Willem Barendse in Veere op Walcheren is zo’n ‘vroege’ teler. Elk jaar heeft hij het ras Triomphant. Triomphant moet gezien worden als een combinatie van een laat herfstras en een winterras, aldus Theo Driessen van zaadfirma Hazera.

Barendse geeft aan dat het met dit soort rassen ‘alles of niets’ is. “Het is de kunst om de planten goed in het blad de winter in te laten gaan, dan is het afwachten hoe het afloopt. De stam en het blad en het blad zijn wat zwak, maar de kool is stevig. In het verleden konden we soms tussen Kerst en nieuwjaar Paciano te snijden, dit voorjaar konden we de afgelopen weken aan de gang. Het ras Paciano kwam er vanaf begin deze week achteraan.”

Volgens Rob van den Bos van Bejo heeft nieuwkomer Paciano zo’n 200 groeidagen, in een ‘normaal’ jaar met de oogst in de eerste helft van maart. Deze keer valt de oogst dus aanzienlijk eerder, met kool in de maat ‘6’.

Ongestoord

In Noord-Holland heeft de vroegste bloemkool (ras Amore, Bejo) nu een maat voor 10 stuks in een bak, aldus adviseur Joop hof van zaadfirma Syngenta. Daarna volgt een ras als Marcastle (Syngenta). Hof verwacht dat deze kool over een week tot 10 dagen oogstbaar zal zijn. “Mogelijk wordt dit een voorjaar met een ongestoorde aanvoer vanaf de vroegste rassen. De winterbloemkool staat er gezond en groeizaam bij, men is al een week bezig met het planten van de vroegste rassen, en vooralsnog is er geen vorst te verwachten.”

Het contrast met een jaar geleden kan overigens niet groter zijn: vorig jaar werd er eind februari geschaatst, en volgde er in maart nog een temperatuurdip die veel vroege bloemkoolteelten bijna de kop kostte.

Of registreer je om te kunnen reageren.