Doorgaan naar artikel

Bonus op PlanetProof in onderhandeling bij HAK

HAK maakte donderdag voor zijn telers de inkoopeis bekend van PlanetProof. Gesprekken over een mogelijke beloning lopen nog. Dat meldt Adri den Dekker, inkoopdirecteur van HAK.

“Beloning is onderdeel van de normale leveranciersonderhandelingen en zal in een paar weken duidelijk zijn.” Het onderwerp PlanetProof is niet nieuw voor telers, stelt Den Dekker. “We praten er al langer over en mijn indruk is dat ze er achter staan.”

Adri den Dekker (64) is directeur inkoop & landbouw bij HAK. - Foto: Peter Roek

Adri den Dekker (64) is directeur inkoop & landbouw bij HAK. – Foto: Peter Roek

HAK maakte donderdag bekend zijn Nederlandse telers in fases te laten overschakelen naar PlanetProof. Met Stichting Veldleeuwerik hebben de telers van HAK al ervaring. Met PlanetProof komen meer verplichte milieu-elementen in de bedrijfsvoering.

Verre import volgt later

Eerst schakelen de wintergroenten over, dan de zomergroenten en als laatste de peulvruchten, verwacht HAK. De grondstoffen van de Nederlandse verwerker komen voor 80% uit een straal van 125 kilometer rondom de fabriek in Giessen, dat is Nederlands, inclusief een deel België en Duitsland. In een later stadium is de verre import aan de beurt om te certificeren, aldus Den Dekker. Hij heeft het vooral over de import van peulvruchten uit Canada en de Verenigde Staten.

Zomergroenten is uitdaging

De overstap zal van telers van zomergroenten meer vergen. Dat geldt ook voor de commissionairs. Het zal niet eenvoudig worden om de aanpassingen in de teelt door te voeren voor grote volumes en hoge kwaliteitsstandaarden bij steeds uitdagender klimatologische omstandigheden, volgens Den Dekker. “We maken afspraken met commissionairs als Laarakker en Rijko hoe we dit verder organiseren, om inzicht te houden als HAK. We hebben ook controle in het veld. In de nieuwe situatie zal onze agronomist de kwaliteit blijven monitoren bij onze leveranciers en dezelfde afkeuringseisen hebben.”

Iets meer tijd dan ‘vers-telers’

De telers hebben nog even. Uiterlijk in 2021 wil HAK dat de grondstoffen gecertificeerd zijn. Daarmee hebben de telers iets meer tijd dan de Nederlandse telers voor de versmarkt. Nederlandse supermarkten willen dat de Nederlandse aanvoer in 2019 of 2020 volledig gecertificeerd is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin