Vollegrond

Nieuws

Ruime keus goede vroege broccolirassen

Proefcentrum Inagro in Rumbeke Beitem merkt de vroege broccolirassen Malibu en CLX 3575 aan als beloftevol, evenals de latere rassen Larsson en Triton.

In een planting op 3 april 2019 werden twaalf als vroeg te typeren broccolirassen getest. Ze stonden op zandleem, met een bemesting van 600 kilo patentkali per hectare, 500 kilo ammoniumsalpeter aan de basis (bandbemesting) en 500 kilo kalksalpeter als bijbemesting. De gemiddelde groeitijd tot aan de oogst van alle rassen bedroeg 65 dagen, met een gemiddeld gewicht van het hoofdscherm van 611. Het ras Ironman was de referentie, met 67 groeidagen en een gewicht van 627 gram. Het gewas oogde bij de oogst volumineus met enigszins platte, zeer donkere schermen.

Bevindingen

  • CLX 3575 (Clause, 67 dagen) was uniform, met vaste bolvormige schermen en een fijne korrel. De kwaliteit en gewicht (hoofdscherm 607 gram) waren zeer goed.
  • Malibu (Bejo, 64 dagen) was wat minder uniform en mooi, met donkere schermen die gevoelig voor rozetvorming lijken. De kwaliteit en het gewicht (615 gram) waren goed.
  • Larsson (25-735 RZ, 71 dagen) oogst goed en uniform, schermen zijn iets bleek, erg vast en gevoelig voor rozetvorming. De kwaliteit en het gewicht (656 gram) waren goed.
  • Triton (Sakata, 71 dagen) geeft donkere schermen, die gevoelig zijn voor rozetvorming en met dikke stammen. De kwaliteit en het gewicht (644 gram) waren op orde.

De al wat langer bestaande rassen in de proef kwamen eveneens netjes uit de bus.

  • Kuba (Clause) gaf na 61 groeidagen een minder vast, donker hoofdscherm met een ruwe korrel. De kwaliteit en het gewicht van het hoofdscherm van 609 gram waren goed.
  • Eos (Sakata) viel op door zijn uniformiteit met vaste, bolvormige donkere schermen en afwezigheid van holle stammen. Met 66 groeidagen en een gewicht van 634 gram.
  • Parthenon (Sakata) is uniform, met donker fijnkorrelige schermen. Vaak met holle stam. Goede kwaliteit, maar met 567 gram een iets lager gewicht.

De proef staat beschreven in het decembernummer van het blad Proefuinnieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.