Vollegrond

Nieuws

Nieuwe rassen voor wit- en roodlof

Witloftrekkers waren vorige week op een bijeenkomst in Breda om nieuwe rassen te bekijken.

Het Franse zaadhuis Hoquet (Chicosem) komt met het nieuwe roodlofras Céralie, zaadfirma Rijk Zwaan is na 16 jaar afwezigheid in witlof weer terug met het vroege ras Marnix en het Franse Vilmorin (Hazera) breidt haar rassen voor de vroege trek uit met het ras Bequine. Wat dit oplevert, was vorige week te zien op een bijeenkomst in Breda.

Het merendeel van de witloftrekkers die Nederland (nog) rijk is, was vorige week aanwezig bij collega Marco van Aart in Breda. - Foto: Joost Stallen
Het merendeel van de witloftrekkers die Nederland (nog) rijk is, was vorige week aanwezig bij collega Marco van Aart in Breda. - Foto: Joost Stallen

Noordoostpolder voornaamste herkomst

Het merendeel van de witloftrekkers die Nederland (nog) rijk is, was vorige week aanwezig bij collega Marco van Aart in Breda om twee nieuwe en zeven bestaande witlofrassen voor de vroege/middenvroege trek naast elkaar te zien, plus een nieuw roodlofras.

Alle partijen – op diverse plekken gegroeid met de Noordoostpolder als voornaamste herkomst – waren onder dezelfde condities getrokken, mikkend op een pittemperatuur in de eerste trekweek van 18,5 graden, 17,5 graden in de tweede week en 17 graden in de derde week. Bij de start was de watertemperatuur 18,5 graden met luchttemperatuur 17,5 graden, afbouwend in de derde week naar water 17 graden en lucht 16,5 graden.

Bart Hesen: "Céralie is heel vroeg, met het vermogen om ook vroeg op kleur te komen." - Foto: Joost Stallen
Bart Hesen: "Céralie is heel vroeg, met het vermogen om ook vroeg op kleur te komen." - Foto: Joost Stallen

Céralie

Het roodlofras Céralie van het Franse Hoquet wordt in Nederland vertegenwoordigd door Chicosem. Adviseur Bart Hesen omschrijft de nieuwkomer als productief en heel vroeg, met het vermogen om ook vroeg op kleur te komen. Het kan met vroege witlofrassen meegetrokken worden.

Voor zeer vroeg oogsten kan Céralie getrokken worden na rooien in oktober en twee weken verblijf in de koeling. “Dan wel opletten”, aldus Hesen, “want bij een hogere trektemperatuur kan de kleur wel wat achterblijven.” In vergelijking met een roodlofras als Festive blijven de wortels van Céralie wat fijner, daarom is het advies wat minder dik te zaaien (<300.000 zaden ha).>

Céralie kan tegelijk met witlof worden getrokken. - Foto: Joost Stallen
Céralie kan tegelijk met witlof worden getrokken. - Foto: Joost Stallen

Marnix

Zaadfirma Rijk Zwaan had het nieuwe witlofras Marnix op de bak van wortels die gegroeid waren in de NOP met 350.000 zaden per hectare. Dit leverde 260.000 planten op met zo’n 200.000 opzetbare wortels voor de (oogst)periode eind november tot eind januari. Adviseur Daan Heidema merkte daarbij op de voorkeur te geven aan wat fijnere wortels, in verband met de kropsluiting. De kroppen zijn van een buikig/korter type, met korte pit. Marnix is vanaf komend jaar commercieel beschikbaar, het is het eerste van een komende reeks, aldus Heidema.

Nieuwkomer Marnix van zaadfirma Rijk Zwaan. De kroppen zijn van een buikig/korter type, met korte pit. - Foto: Joost Stallen
Nieuwkomer Marnix van zaadfirma Rijk Zwaan. De kroppen zijn van een buikig/korter type, met korte pit. - Foto: Joost Stallen

Beguine

Nieuwkomer Beguine wordt aanbevolen voor de oogst vanaf half oktober tot eind januari, na 130 tot 140 groeidagen op het veld. Indien mogelijk kan begin mei al gezaaid worden. Adviseur Oomen adviseert daarbij uit te gaan van 300.000 tot 320.000 zaden per hectare, daarbij mikkend op voldoende fijne wortels.

Het nieuwe ras had op de bijeenkomst gezelschap van de rassen Ecrine en Manoline, eveneens van Hazera en met een vergelijkbaar oogsttraject als Beguine. Alle drie de rassen waren geanalyseerd op het percentage droge stof en de N-inhoud in de wortels. “Hieruit blijkt weer dat de beste resultaten in de vroege trek verwacht mogen worden met wortels met voldoende droge stof en een matige N-inhoud”, aldus Oomen.

Strakke kroppen op de bak

Hij illustreerde dit onder andere aan de hand van twee trekbakken oogstrijpe Beguine, met wortels uit de NOP en uit het Zuidwesten (gelijk zaaimoment half mei). De eerste partij (uit de NOP) bevatte 23,4% droge stof en 640 ppm N. De wortels waren gerooid op 8 oktober, met strakke kroppen op de bak. De tweede partij (uit Zuidwest-Nederland) kon door overmatige neerslag pas op 25 oktober gerooid worden, deze wortels bevatten 23,5 % droge stof en 1.163 (!) ppm N. Oomen: “Nu met minder strakke kroppen. Deze stikstofrijkere wortels zijn beter geschikt om wat langer mee door te gaan.”

Overige rassen

Enkele andere getoonde rassen op de bijeenkomst:

Bingo (Hoquet): vroeg, opzetten van half november tot eind december. Langer opzetten kan, maar dan gevoeliger voor pitlengte.

Darling (Hoquet): Safaritolerant, vroegheid als Bingo, mogelijk oogst tot half februari omdat pit wat korter blijft. Vanuit de praktijk werd opgemerkt dat Darling weleens lipvormige ‘oortjes’ aan het blad laat zien.

Fakir (Hoquet): opzetten vanaf begin/half januari, tot april/mei. Slanke spitse kroppen.

Altlas: onderhand zo’n 30 jaar in de running. Stabiel ras, bedrijfszeker, zware kroppen.

Topscore (Vilmorin): oogst eind november tot begin maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.