Vollegrond

Nieuws

Courgetteteelt in Frankrijk kent zwaar jaar

Franse courgettetelers produceerden dit jaar iets minder, maar exporteerden meer.

De Franse productie van courgettes is volgens de laatste schatting van het ministerie van landbouw uitgekomen op 111.078 ton. Dat is 1% minder dan vorig seizoen maar wel 8% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal courgettes was met 2.787 hectare vrijwel even groot als in 2018.

Moeilijk teeltjaar

Ook telers van courgettes hebben flink te lijden gehad onder de moeilijke weersomstandigheden, aldus het ministerie. Het zaaien werd bemoeilijkt door bar slecht weer in het voorjaar, de kwaliteit had te lijden door de hittegolf van de zomer en de volumes maar ook de afzet had te kampen met de zware regenval in het najaar. De telersprijzen hielden zich aanvankelijk goed maar liggen dit najaar door de weersproblemen en de zware concurrentie uit Spanje 13% lager dan vorig seizoen en 35% onder het gemiddelde van de voorafgaande vijf jaren.

Meer invoer dan teelt

Frankrijk voerde in de eerste tien maanden van dit jaar 118.246 ton courgettes in, 4% meer dan in dezelfde periode in 2018. Daarvan kwam 90.000 ton uit Spanje en bijna 17.500 ton uit Marokko. België kon de Franse buren in die periode ruim 3.500 ton courgettes leveren. Verder exporteerden de Fransen met 18.238 ton bijna een kwart meer, waarvan bijna 5.300 ton naar Italië en 1.600 ton naar België. Met die exportgroei werd het handelstekort weliswaar iets kleiner maar het blijft toch nog ruim negatief, concludeert het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.