Vollegrond

Nieuws

Proef groenteteelt Mars op urine ook voor woestijn

Een nieuw Wagenings onderzoek om met urine bonen te laten groeien op de Mars- en maanbodem, is uitrolbaar naar droge gebieden in de wereld.

In Wageningen doet ‘ruimtelandbouwer’ dr. Wieger Wamelink onderzoek naar plantengroei op de maan en Mars in het project Food for Mars and moon. Tot nu toe zijn de experimenten om groenten te telen op, nagemaakte, Marsbodem zonder menselijke uitwerpselen uitgevoerd.

Om een gesloten landbouwsysteem te creëren kan de urine in de vorm van struviet terug de bodem in als mest. Dat levert kennis op over hoe je dode onvruchtbare gronden vruchtbaar kunt maken, vooral in droge gebieden in de wereld met woestijngrond.

Proef in kassen WUR

In de kassen van WUR worden op 12 november de potten klaargemaakt en gevuld met simulanten van Mars- en maanbodem, bodems met vergelijkbare eigenschappen zoals die te vinden zijn op Mars en de maan. Vervolgens wordt water toegevoegd en de bonen ingezaaid. Bodem, struviet en water worden op gewicht per pot toegevoegd. De potten plaatsen onderzoekers dan in de kas dan onder een kiemdoek. Klik hier voor een instructiefilmpje.

Of registreer je om te kunnen reageren.