Vollegrond

Nieuws

Markt: Krapte aan veldsla drijft prijzen op

Omdat het Franse aanbod aan veldsla tekort schiet en in Duitsland jong wordt geoogst om nog te kunnen leveren, lopen de prijzen voor veldsla op. De krapte aan veldsla speelt al enige weken, stelt het Duitse marktbureau AMI vast.

In de aanloop naar Kerstmis lijkt het erop dat de krapte aan veldsla zeker niet minder zal worden. Dat betekent dat de consument meer zal moeten betalen om het in Duitsland geliefde product met Kerstmis op tafel te zetten.

Nauwelijks Franse export

Met name in het teeltgebied voor veldsla in Noord-Frankrijk vallen de producties dusdanig tegen dat van export nauwelijks sprake is. In die situatie lijkt tot in het nieuwe jaar geen verandering te komen. Om nog enigszins aan de vraag te kunnen voldoen, wordt in Duitse teeltgebieden zoals de Pfalz relatief jong al geoogst. Daardoor gaan de oppervlakten er sneller doorheen, maar dat houdt natuurlijk een keer op. Daarom zijn de verwachtingen voor de komende weken dat de schaarste zeker zal aanhouden.

Lees verder onder de grafiek.

Bron: AMI
Bron: AMI

Aantrekkende prijzen

In week 47 werd op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld € 7,53 per kilo betaald voor veldsla. In week 45 was dat zelfs € 8,16. Al sinds week 40 zijn de prijzen dit jaar hoger dan die in de voorgaande twee jaren. De verwachting is dat de prijzen weer zullen aantrekken, omdat er zelfs onder goede weersomstandigheden tegen Kerstmis nog steeds onvoldoende veldsla zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.