Doorgaan naar artikel

Heusden voegt voorwaarden toe aan pacht vollegrond

De gemeente Heusden heeft voorwaarden bekendgemaakt voor haar vierjaarlijkse pachtuitgifte, met voor gevoelige percelen extra eisen voor teelt.

De gemeente stelt voor de geliberaliseerde pachtprijs voor 2020 vast te stellen op € 1.700 per hectare, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Dat is € 650 meer dan een hectare grasland en € 500 meer dan de pachtprijs voor bouwland. Het gaat daarbij om grond van de gemeente die voorlopig niet nodig is.

Geen glyfosaathoudende middelen

De gemeente voegt voorwaarden toe aan de pacht binnen haar gemeentegrenzen of daar net buiten. Op de gronden mogen geen glyfosaathoudende middelen gebruikte worden, met uitzondering van plaatselijke bestrijding van akkerdistel, ridderzuring, jacobskruiskruid en brandnetel.

Akkerrandbeheer

Percelen langs een weg, fietspad of sloot moeten een akkerrand van 6 meter inzaaien met bloemen- of kruidenmengsel, telers moeten die beheren. Ook is het niet toegestaan op aangewezen gevoelige percelen bloembollen, prei en aardappels te verbouwen, blijkt uit de publicatie. Verder is het omvormen van grasland naar bouwland niet toegestaan. Wel mag vollegrondsgrond tot grasland worden omgevormd voor de pachtduur.

Inschrijfprocedure

In november, voorafgaande aan de nieuwe uitgifteronde voor geliberaliseerde pacht, houdt de gemeente een inschrijfprocedure waarbij interesse getoond kan worden in de te verpachte clusters door Heusdense bedrijven. De gemeente behoudt het recht om af te wijken van de toewijzingsprocedure, prijs en duur, wanneer maatwerk moet worden geboden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin