Vollegrond

Nieuws

Britten vragen kool van vasteland na wateroverlast

Hevige regenval en wateroverlast afgelopen week in Schotland, Yorkshire, Lincolnshire en Cornwall leiden tot meer vraag naar Europese kool.

Britse kopers zijn op zoek naar bloemkool en broccoli op het vasteland. Spanje is nog niet op stoom met broccoli na zware regenval in Zuid-Spanje eind september. Bewaarkool is nog voldoende voorradig in het Verenigd Koninkrijk, maar het effect van de wateroverlast kan bij deze groente voelbaar worden tegen het einde van maart, april. Dat verwacht de voorzitter van de Brassica Growers Association David Simmons in het blad Fresh Produce Journal.

Bij bloemkool is het directe effect van de wateroverlast het grootst, stelt Simmons. Hij verwacht dat een kwart van de productie in de Britse teeltgebieden is geraakt. Hoe jonge percelen winterbloemkool de regenval overleven, is nog afwachten.

Teeltseizoen kool loopt op zijn eind, grotere maten worden duurder

Hoe groot de directe impact is op de Europese koolmarkt, is niet duidelijk. Het seizoen loopt ook in Britse teeltgebieden af. De daghandel in Nederland is aan het begin van deze week wel opgelopen bij de grotere maten. Maandag liepen op The Greenery prijzen op naar boven € 1,70 voor de grotere maten. Bij achten was het prijseffect kleiner in de Nederlandse daghandel met prijzen onder € 1.

Of registreer je om te kunnen reageren.