Vollegrond

Nieuws

Zilver voor Dino-robotschoffel

Het Franse Naïo ontvangt op de Agritechnica een zilveren medaille voor zijn robot Dino, die nu ook elektrisch tussen planten in de rij kan schoffelen.

Mechanisch onkruid schoffelen tussen rijen, dat lukte de Dino al. Maar Naïo breidt de kunde van zijn robot nu uit met onkruid schoffelen tussen (sla)planten in de rij. Daarvoor kreeg de robot een actieve schoffel erbij die, aangestuurd door camerabeelden, tussen de slaplanten in een rij beweegt om gedetecteerde onkruiden te verwijderen. Deze schoffel werkt niet pneumatisch maar elektrisch. Dat gaat volgens de fabrikant nauwkeuriger (kan dichter langs de planten) en minder vervuilend (stof, vuil). Ook is het elektrisch systeem minder gevoelig voor storingen en onderhoudsvriendelijker.

Lees verder onder de foto.

De Dino wint zilver op de Agritechnica. - Foto: Koos Groenewold
De Dino wint zilver op de Agritechnica. - Foto: Koos Groenewold

Robot is zelflerend

De robot wordt in de fabriek al geprogrammeerd om onkruiden van slaplanten te onderscheiden, en perfectioneert zichzelf al werkend in het veld via deep learning-programmatuur. Op basis van camera-waarnemingen, data en algoritmes kan de robot zelf nieuwe dingen leren. Men noemt dit ook wel ‘deep learning’.

Lees verder onder de film.

Planten tellen

Volgens Naïo opent de cameratechniek de weg naar meer nuttige eigenschappen. Zo kan de robot planten tellen en hun afmetingen (bij herhaling: groei) inschatten. Dat helpt de teler om de oogstdatum/planning te organiseren, en op termijn wellicht selectief uitdunnen van het gewas en selectief bemesten.

Naïo en de Dino zijn te vinden op de Agritechnica in hal 11, stand B04 en hal 15, stand G30k.

Of registreer je om te kunnen reageren.