Vollegrond

Nieuws

Zaaisysteem met luchtdruk wint innovatieprijs

Het ModulaJet-Systeem van Forigo Roter Italia SRL heeft op de Agritechnica als innovatie een zilveren medaille gewonnen. De machine maakt met een luchtstroom gaten in reeds gelegde folie en legt vervolgens een zaadje.

Met het ModulaJet-Systeem introduceert Forigo Roter Italia SRL een innovatieve techniek voor het zaaien in folie. De zaden worden pneumatisch verenkelt en meegenomen met een luchtstroom die sterk genoeg is om een gat in de folie te maken en vervolgens het zaad te leggen. Rond het zaadje ontstaat zo een klein gat en omdat dit gat zo klein is, kiemt er ook later in de teelt nauwelijks onkruid rond de plant. Dat betekent minder wiedwerk.

De zaaidiepte wordt bepaald door de sterkte van de luchtstroom. De zaaidichtheid en het folieleggen wordt elektronisch gestuurd. Het systeem is in principe ontwikkeld voor gewassen met vrij grof zaad, zoals soja en maïs.

Met het ModulaJet-Systeem introduceert Forigo Roter Italia SRL een innovatieve techniek voor het zaaien in folie. - Foto: Forigo Roter Italia SRL
Met het ModulaJet-Systeem introduceert Forigo Roter Italia SRL een innovatieve techniek voor het zaaien in folie. - Foto: Forigo Roter Italia SRL

Huidige werkwijze

Bij sommige teelten die op rijen staan, is het vooraf aanbrengen van biologisch afbreekbare folie gangbaar. De folie voorkomt dat onkruid in de rijen kan kiemen, behalve dan in de plantgaten. Gebruikelijk is om na het leggen van de folie met de hand of mechanisch gaten in de folie te maken om te zaden te leggen of te planten. Een andere mogelijkheid is met een stempelzaaimachine zaaien tijdens het folieleggen en meteen daarna gaten in de folie trekken waar de plant dan doorheen kan groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.