Vollegrond

Nieuws

Vaker waarschuwing residu AGF dan micro-organisme

De Europese landen hebben in 2018 vaker waarschuwingen aan elkaar doorgegeven voor residu-overschrijdingen dan voor ziekmakers (micro-organismen) in groente en fruit.

Dat blijkt uit het jaarbericht van het Rapid Alert System for food and feed (Rasff), het Europese waarschuwingssysteem. Een belang deel van de waarschuwingen is voor Turkse groente vanwege niet toegestane gehaltes aan residu of verboden middelen. Daarmee staat dit land op de vijfde plaats in de top tien van meldingen met 40 notificaties, vaak door Bulgarije.

Micro-organisme vooral dierlijk risico

Van de waarschuwingen voor besmettingen met ziekmakende micro-organismen komen er relatief weinig uit groente en fruit. Hier is kip, vlees en zuivel een veel riskantere categorie, blijkt uit de overzichten. Wel zijn er met 492 waarschuwingen 18% meer meldingen van ziekmakende micro-organismen. In 2018 was de listeria-besmetting in diepvriesgroente van Greenyard een grote zaak. Uit het jaarrapport blijkt dat met de vondst in 2018 in de fabriek van Greenyard in Hongarije er een einde kwam aan onverklaarbare uitbraken sinds 2015.

In 2018 zijn 237 partijen groente en fruit bij de buitengrenzen van de EU tegengehouden en niet toegelaten vanwege voedselveiligheidsrisico’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.