Doorgaan naar artikel

Schifting in rassen late weeuwenbloemkool

Elintos en RZ 26-242 voldoen als nieuwkomers voor de late weeuwenteelt van bloemkool, blijkt uit een Belgische rassenproef. Ansari voldoet niet vanwege schift. Viviane en Xenia beoordelen de onderzoekers als niet geschikt voor opkweek in 6-centimeter perspotten.

De rassen Easytop, Prudentia, Delias, SV5777AC, Aerospace, Korlanu en Clarina lagen eveneens in het onderzoek voor de late weeuwenteelt. Deze rassen bewijzen al enkele jaren dat ze voldoen voor deze teeltwijze. Easytop (Syngenta) is wel slecht zelfdekken dub vergelijking met latere rassen. Prudentia (Rijk Zwaan) was dit jaar een week later dan Easytop. Delias (Enza) had wat last van losse bloemknoppen. SV5777AC vormt veel en minder opgericht blad. Aerospace (Syngenta) vormt juist zeer veel blad en Korlanu (Syngenta) gaf enkele gekloofde kolen. Abeni (Seminis) is niet veel later dan Easytop, maar vormt minder blad en wat losse bloemknopjes. Ook Clarina (Syngenta) vormt soms minder blad en dan is de zelfdekkendheid iets minder goed. Ook is de kool iets minder wit, meldden de onderzoekers Caluwé en Spiessens in hun onderzoeksverslag in Proeftuinnieuws 16.

Nieuwkomers en afvallers

Elintos (Enza) is vrij nieuw en zit qua oogst tussen Easytop en Prudentia in. Het ras haalde een goede sortering met een vaste kool. Elintos vormt veel blad, maar is onvoldoende zelfdekkend. RZ 26-242 (Rijk Zwaan) heeft dezelfde vroegheid als Korlanu. Het ras is goed zelfdekkend, de kool mooi wit en vast. Soms zaten er afwijkende planten tussen. SV5818VC (Seminis) wordt zeer goed beoordeeld, maar is nog later dan Clarina. Ansari (Syngenta) voldeed niet vanwege de gevoeligheid voor schift. Viviane en Xenia werden als niet geschikt voor opkweek in 6-centimeter perspotten beoordeeld. Voor 8-centimeter perspotten zijn deze rassen wel geschikt.

Flandria-kwaliteit

De percentages Flandria in de proef waren: Clarina 90%, Prudentia 89%, SV5777AC 88%, RZ 26-242 87%, Korlanu en Aerospace 86%, Elintos 84%, SV5818VC 83%, Easytop 81%, Delias 80%, Abemi 74% en Ansari 72%.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin