Vollegrond

Nieuws

Rassen passeren de revue op preimiddag

Zes zaadfirma’s toonden op de Praktijkmiddag Prei op 24 oktober bij PPO Vredepeel een aantal rassen uit hun prei-assortiment. Steeds meer zijn andere eigenschappen dan een hoge productie een reden om voor een ras te kiezen. De zaadfirma’s staan in volgorde van presentatie op het demoveld.

Enza Zaden toonde de rassen Oslo, Cherokee en een nog experimenteel ras voor de winterteelt. Oslo is een nieuw ras voor de winterteelt. Het ras is sterk tegen trips en bladvlekkenziekten. Oslo heeft een vaste schacht en schoont gemakkelijk. De oogstperiode is van half oktober tot en met maart. Cherokee is bedoeld voor oktober tot en met december, maar wordt in de praktijk ook eerder geoogst.

Walker – Bejo Zaden

Op het demoveld presenteerde Bejo Zaden de rassen Walker, Skater, Batter, Curling en Defender. Walker is een hybride van het type Bulgaarse reuzen, zoals voorheen het zaadvaste ras Lincoln. Het ras springt er letterlijk uit tussen alle overige rassen door zijn bleke kleur en extreem lange schacht. Walker is dan ook bedoeld voor een specifiek marktsegment, enkel de schacht voor de verwerkende industrie, voor pre-pack of soeppakketten. Naast de hoge productie is het ras sterk tegen roest en schot. De plantperiode loop van half maart tot begin juli, oogst van 20 juni tot half december.

Walker is een hybride van het type Bulgaarse reuzen. Het ras springt er letterlijk uit tussen alle overige rassen door zijn bleke kleur en extreem lange schacht. - Foto's: Stan Verstegen
Walker is een hybride van het type Bulgaarse reuzen. Het ras springt er letterlijk uit tussen alle overige rassen door zijn bleke kleur en extreem lange schacht. - Foto's: Stan Verstegen

Skater, Batter, Curling en Defender – Bejo Zaden

Skater is voor korte prei in de oogstperiode van eind juli tot eind oktober. Batter is voor de oogst van begin september tot half december, Curlingis voor half september tot en met begin januari en Defender voor oktober tot begin februari. Door het wat leerachtige blad zijn de rassen van Bejo in zijn algemeenheid weinig gevoelig voor bladbreuk en trips. Ook hebben ze een hoog soortelijk gewicht en een goed shelf-life.

Nunton en Chiefton – Numhems

Uit haar assortiment liet Nunhems Nunton en Chiefton zien. Chiefton is dit jaar geïntroduceerd voor de oogst van half augustus tot en met november. Het ras is donkerder dan Krypton, iets langer van schacht en sterk tegen trips. Chiefton is geschikt voor stukverpakkingen, pre-pack verpakkingen zonder blad en voor soeppakketten. Nunton is voor de oogstperiode september tot en met december. Het ras biedt goede bescherming tegen roest, bladvlekken en trips en is daardoor zeer geschikt voor de biologische teelt. Nunton heeft een goede veldhoudbaarheid, volgens Nunhems enkele weken langer dan de meeste andere rassen in dit segment.

Chiefton is geschikt voor stukverpakkingen, pre-pack verpakkingen zonder blad en voor soeppakketten.
Chiefton is geschikt voor stukverpakkingen, pre-pack verpakkingen zonder blad en voor soeppakketten.

Mako Power, Mako Nice, Mako Bello en HY069 – Maas Seeds

In Nederland wordt de Belgische zaadfirma Maas Seeds vertegenwoordigd door Takii. Namens Maas Seeds toonde Takii de rassen Mako Power, Mako Nice, Mako Bello en het nieuwe nummer HY069. Mako Power onderscheidt zich door een hoog soortelijk gewicht en is bedoeld voor de oogstperiode september/oktober. De overgang tussen groen en wit is klein, een belangrijke eigenschap voor de Belgische markt. Daarnaast is het ras geschikt voor de diepvriesindustrie. Mako Nice is voor november/december en geschikt voor flowpack en bussels. Mako Bello blijft wat korter, geschikt voor oogst vanaf februari/maart. Het nummer HY069 heeft het hoogste soortelijk gewicht van de genoemde Mako rassen. De oogstperiode is als die van Mako Bello, bovendien is het ras ook voor de oogst in oktober te gebruiken.

Likestar, SV3225ZL en Kinstar – Seminis

Voor Seminis doet Agrifirm in Nederland de distributie en verkoop van zaden. In het veredelingsprogramma van Seminis staan trips, bladvlekken en schoningsgemak voorop om bij te dragen aan het teeltrendement. Likestar, SV3225ZL en Kinstar zijn daar voorbeelden van. Likestar is voor de oogst oktober/november en ook geschikt om ter plaatse te zaaien. In de demo heeft SV3225ZL van de drie Seminis-rassen de kortste schacht en de lichtste kleur. Het blad is opgericht, de oogstperiode loopt tot en met september. Kinstar is geschikt voor de oogst in september/oktober. In de praktijk ligt het ras nog onder nummer.

In het veredelingsprogramma van Seminis staan trips, bladvlekken en schoningsgemak voorop om bij te dragen aan het teeltrendement.
In het veredelingsprogramma van Seminis staan trips, bladvlekken en schoningsgemak voorop om bij te dragen aan het teeltrendement.

Stromboli, Isadora en Leonora – Hazera

Uit het veredelingsprogramma dat Hazera van Syngenta heeft overgenomen, is Stromboli als laatste geïntroduceerd. Isadora en Leonora zijn nieuwkomers vanuit Hazera, waarbij vooral de nadruk ligt op uniformiteit in combinatie met een hoge productie. Iedere prei die wel geplant is, maar niet uitgroeit tot een te vermarkten plant kost geld. Volgens Hazera zitten de verschillen in verlies tussen Isadora en diverse standaard rassen al snel boven 5%. Bij 200.000 planten per hectare, gaat het dan om zo’n 10.000 afvallers meer. Uitgaande van slechts vier planten per kilo leidt dit al tot een extra productieverlies van 2.500 kilo per hectare. Een uniformer ras geeft minder productieverlies. Omdat het ras uniformer is, hoeft het niet persé de hoogste productie te leveren voor een goed economisch resultaat. Isadora is opgerichter dan Stromboli en zeer uniform. Stromboli zit qua oogst tussen de vroege zomerrassen en de wat trager groeiende herfstrassen in. Het ras heeft 110 tot 120 groeidagen nodig. Isadora heeft, afhankelijk van de gewenste oogstperiode, 120 tot 160 groeidagen nodig. Hazera adviseert een oogstperiode vanaf eind september tot begin december. Leonora is met zijn zeer vaste en lange schacht geschikt voor de verwerkende industrie. De oogst loopt van half oktober tot half december.

Leonora is met zijn zeer vaste en lange schacht geschikt voor de verwerkende industrie.
Leonora is met zijn zeer vaste en lange schacht geschikt voor de verwerkende industrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.