Vollegrond

Nieuws

Exo-skelet biedt letterlijk steun in de rug

De VeAid Ergo Back Support is een hulpmiddel dat zorgt voor extra fysieke ondersteuning van het lichaam bij het overeind komen vanuit een gebogen positie. Volgens toeleverancier BrimaPack in Ulft vermindert het apparaat bij staand en op de knieën oogsten van bladgewassen de rugbelasting tot 40%.

Het volledig mechanische werkende apparaat bestaat uit een soort tuigje of exo-skelet dat op het lichaam wordt gedragen en afsteunt op de bovenkant van de beide benen en op het bovenste deel van de borst. Tijdens het vooroverbuigen van het lichaam – dat gaat min of meer vanzelf onder invloed van de zwaartekracht – worden automatische twee veren opgespannen. Deze veren zijn compact en zitten aan de zijkanten van de heupen. Bij het overeind komen komt de in de veren opgeslagen energie weer vrij, in de vorm van druk op de afsteuningen op de benen en op de borst. Het apparaat neemt op deze manier een deel over van de inspanning die nodig is om overeind te komen of om het lichaam te strekken.

De arbeidsprestatie zou groter worden bij een een kleinere fysieke inspanning.
De arbeidsprestatie zou groter worden bij een een kleinere fysieke inspanning.

Functionaliteit in de praktijk

De VeAid Ergo Back Support is oorspronkelijk ontwikkeld als hulpmiddel in de verzorgende/medische sector bij het overeind helpen en verplaatsen van patiënten. Deze functionaliteit bracht Ron van de Pavert van BrimaPack anderhalf jaar geleden op het idee dat het apparaat mogelijk ook voor de handmatige oogst van groenten bruikbaar zou kunnen zijn. “In dat werk zit bij wijze van spreken alles wat de dokter verboden heeft”, aldus Van de Pavert, “het is nuttig als je de fysieke inspanning voor dat werk zou kunnen beperken.”

Twee testen

Vorig jaar zijn twee Back Supports getest bij groententeeltbedrijf G’s Fresh in het VK tijdens de (staande) oogst van little gem en van ijsbergsla. “De rugbelasting nam met zo’n 30% af, het gemeten zuurstofverbruik verminderde met 28%, en de productiviteit nam 10 tot 15% toe.” Het Engelse groentebedrijf heeft dit jaar een complete oogstploeg voorzien van de Back Supports. De apparaten zijn aangepast voor gebruik onder de vochtige/stoffige omstandigheden die bij veldwerk kunnen voorkomen, en zijn leverbaar in 5 maten. Binnen een maat zijn de borst- en beensteunen in drie posities verstelbaar. Vanwege het borststuk is het apparaat vooralsnog alleen voor mannen geschikt. De richtprijs is € 3.200.


  • Veersysteem opspannen.

    Veersysteem opspannen.

  • Veersysteem ontspannen.

    Veersysteem ontspannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.