Doorgaan naar artikel

Eerste centrale vulplaats Oost-Vlaanderen operationeel

In het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas is dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een centrale vulplaats om de tank van spuitmachines te vullen. Het doel van een centrale vulplaats is om het risico op puntvervuiling van waterlopen tot een minimum te beperken.

De centrale vulplaats werd al in juli 2018 geopend, maar door een onttrekkingsverbod kort daarna vanwege de droogte, kon de vulplaats toen niet gebruikt worden. In 2019 is de vulplaats ongeveer 213 keer gebruikt om tanken van spuitmachines te vullen, variërend in inhoud van 600 tot 4.200 liter, valt in Proeftuinnieuws 16 te lezen. De vulplaats is voorzien van de meest courante koppelingsstukken. Een centrale vulplaats is trouwens geen unicum voor België, in West-Vlaanderen zijn er meerdere in gebruik. In Oost-Vlaanderen tonen meerdere gemeenten wel interesse voor de aanleg van zo’n vulplaats, maar concreet is er nog geen tweede vulplaats gepland.

Analyse watermonsters

De waterloop waaruit in Sint-Gillis-Waas het water wordt betrokken is bemonsterd op actieve stoffen. Beneden de drinkwaternorm van 0,1 µg/l werden actieve stoffen als 2-4D, MCPA, antrazine, diuron, linuron en terbutylazine aangetroffen. Van de actieve stof metolachloor, als herbicide toegelaten in maïs, werd wel een hoeveelheid boven de drinkwaternorm aangetroffen, maar de gevonden concentratie is volgens de VMM lager dan de maximaal toegelaten concentratie en daarom niet zorgwekkend.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin