Vollegrond

Nieuws

Markt: Duitse bewaarcellen bij lange na niet vol

De hete, droge zomer laat ook bij Duitse bewaargroenten nog steeds zijn sporen na. De door het Duitse marktbureau AMI begin december geïnventariseerde voorraden vallen veel lager uit dan de laatste jaren het geval was.

In vergelijking met vorig jaar is er aanmerkelijk minder rode kool in de bewaring gegaan. AMI spreekt bij sluitkool van 9% tot 48% minder aan voorraad en tekent daarbij aan dat het met name bij rode kool om de grootste verschillen gaat. Dat zou betekenen dat er ongeveer de helft aan voorraad aan rode kool in de bewaring ligt ten opzichte van vorig jaar. Van knolselderij en rode bieten gaat het om respectievelijk 15 en 5% minder product in de bewaring. De voorraad aan Chinese kool en savooiekool is in vergelijking met vorig jaar niet veel anders, hoewel er regionaal wel grote verschillen zijn. Van peen noemt AMI geen cijfers, maar wel dat de hoeveelheid beduidend minder is dan in voorgaande jaren.

Goede verwachtingen

Het gevolg van de situatie is logischerwijs dat de prijzen voor de belangrijkste bewaarproducten eind december op een beduidend hoger niveau zaten dan vorig jaar. De verwachting is ook dat er in de marktsituatie voorlopig weinig verandering zal komen. Gezien de mindere voorraden is het de verwachting dat het bewaarseizoen bij een aantal producten eerder zal eindigen dan gebruikelijk.

Regionale verschillen

Op 1 december lag er in Duitsland 310.000 ton aan groenten in de bewaarcellen, dat is inclusief uien. In vergelijking met vorig jaar op 1 december is dat 32% minder. Per deelstaat zijn er wel verschillen. De grootste verschillen zijn in de Oost-Duitse deelstaten vastgesteld, omdat daar de hitte en de droogte nog harder hebben toegeslagen en hier overwegend uien worden geteeld. In de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen en Hamburg, Noordrijn-Westfalen en Baden-Würrtemberg liggen de verschillen tussen 22 en 28%.

Of registreer je om te kunnen reageren.