Vollegrond

Nieuws

Effectief onder schitterende omstandigheden

Deze week nam Werner Louwerse van teeltbedrijf Lobros in Serooskerke de kans waar om een perceel met redelijk zware klei te ploegen.

In combinatie met het sneeuwdek levert de het bruin/zwart van de bewerkte grond een beeld op waar de promotors van de ‘bloeiende bollenvelden’ een puntje aan kunnen zuigen.


  • Foto's: Peter Roek

    Foto's: Peter Roek

  • Foto: Peter roek

    Foto: Peter roek

  • Effectief onder schitterende omstandigheden
  • Effectief onder schitterende omstandigheden

Aangepaste vorendrukker van Cappon

Er is nog meer te zien: Louwerse combineert het ploegwerk met een vorendrukker van Cappon, Of beter gezegd: met een vorendrukker die naar eigen inzicht is aangepast. In de originele uitvoering zijn de schijven aan de buitenkant randloos. Louwerse liet die randen er naderhand op lassen, op de helft van het totale aantal schijven. Ze dringen in de vers geploegde grond en fungeren dan als messen.

Grond licht insnijden

In de winteruitvoering hangt de helft van het originele aantal schijven in de vorendrukker. Dit zijn uitsluitend de schijven met mesrand. Een lichte druk op het werktuig zorgt ervoor dat de grond licht wordt ingesneden, om zo de verwering te bevorderen. “Het effect is hetzelfde als met extra messen op de ploegelementen, zonder dat dit extra weerstand (= brandstof) kost”, licht Louwerse toe.

Complete set schijven

In de zomer wordt de vorendrukker gebruikt met de complete set schijven (de helft van de schijven met mesrand en de helft zonder mesrand). Tijdens het ploegen wordt er dan juist een flinke druk op het apparaat gezet, zodat de gekeerde grond zo veel mogelijk wordt doorgesneden en verkleind.

Of registreer je om te kunnen reageren.